Home Nieuws Aanslagpleger Christchurch Brenton Tarrant, juridische uitdaging aangespannen om zijn status als ‘terroristische...

Aanslagpleger Christchurch Brenton Tarrant, juridische uitdaging aangespannen om zijn status als ‘terroristische entiteit’ te herzien

Brenton Tarrant, de terrorist die in maart 2019 aanslagen pleegde op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, heeft een juridische uitdaging aangespannen om zijn gevangenisomstandigheden en zijn status als ‘terroristische entiteit’ te herzien, omdat hij de enige persoon is die in het land als terrorist is aangewezen, Bij de aanslagen kwamen 51 mensen om het leven.

De blanke racistische terrorist Brenton Tarrant werd in augustus veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating voor de moord op 51 mensen en poging tot moord op 40 anderen in twee moskeeën in Christchurch op 15 maart 2019, de ergste massale schietpartij in de geschiedenis van het land.

Tarrant, een Australisch staatsburger, is de enige persoon in Nieuw-Zeeland die officieel de status van terrorist krijgt. Donderdag zal een rechterlijke toetsing plaatsvinden bij het Hooggerechtshof in Auckland om duidelijkheid te scheppen over de kwesties die Tarrant aan de orde wil stellen, aldus de Nieuw-Zeelandse gerechtelijke autoriteiten.

Brenton Tarrant, de terrorist die in maart 2019 aanslagen pleegde op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating.

De Australiër Tarrant zond de beelden van de moordpartij live uit via Facebook. Hij bekende in maart onverwachts schuld aan 51 moorden, 40 pogingen tot moord en terrorisme. Tarrant had eerder juist ontkend schuldig te zijn.

De 29-jarige terorist kreeg de maximale straf. Het is voor het eerst dat die wordt opgelegd in Nieuw-Zeeland. Volgens de rechter waren de daden van Tarrant zo kwaadaardig, dat een levenslange gevangenisstraf niet genoeg is om boete te doen. “Je acties waren inhumaan. Je hebt opzettelijk een 3 jaar oud kind vermoord dat zich vastklampte aan het been van zijn vader.”