Home Nieuws Binnenland Alles wordt duurder: Nederlanders hebben moeite met rondkomen

Alles wordt duurder: Nederlanders hebben moeite met rondkomen

De coronacrisis heeft het leven de afgelopen maanden veel duurder gemaakt, en daar zal volgens experts nog niet meteen een einde aan komen. Jack Dorsey, de CEO van Twitter, verwacht wereldwijd zelfs hyperinflatie. Dat betekent dat de prijzen zo hard stijgen dat normale zaken onbetaalbaar worden.

Afgelopen jaar werd het leven wereldwijd 3,2 procent duurder. In Nederland betaalden we in 2020 gemiddeld 1,3 procent meer voor alles. In september steeg de inflatie in ons land nog met 2,7 procent, deels als gevolg van de hoge energieprijzen.

Ruim vier op de tien Nederlanders hebben moeite om rond te komen. Van de mensen die aangeven dat ze met te weinig financiële middelen rond moeten komen geeft meer dan de helft aan dat ze tussen de honderd en vijfhonderd euro per maand tekort komen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3000 respondenten. Van de respondenten die niet of nauwelijks kunnen rondkomen, geeft 41 procent aan dat vooral duurdere boodschappen een probleem zijn. Op de tweede plaats staan de hogere energiekosten (20 procent), daarna volgt hogere woonlasten (14 procent).

“Stel dat een munt halveert in waarde tegenover een andere munt, dan moet dat land dubbel zoveel betalen om goederen te importeren. Dat wordt dan doorgerekend aan de klant en zo loopt de inflatie op. Maar de euro en de dollar zijn zulke stabiele munten dat die hun waarde niet meteen zullen verliezen.”

Meer dan 2 euro voor liter benzine

De prijs voor een liter benzine is naar een nieuw record gestegen door de oplopende olieprijs. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers ligt de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) landelijk nu gemiddeld op 1,989 euro. Bij sommige tankstations betaal je zelfs al meer dan 2 euro voor een liter.

‘Niet vrolijk van prijsstijgingen’

“Dat is veel geld”, reageert een autobezitter bij een tankstation. “Ik ga meestal ook wel naar de goedkopere benzinestations. Die 2 euro, daar word je niet vrolijk van. Daar moet je hard voor werken.” Een tweede zegt: “Ik had het net even gezien en dacht: dat is duur! We zullen het gewoon moeten betalen denk ik.”

Dat ook de boodschappen steeds duurder worden, valt haar ook op. “Ik merk het aan de kassabonnen, aan het eindbedrag. Het is hoger dan normaal. Ik probeer daarom wel op de centen te letten.” Toch zegt de bestuurder dat ze niet snel de auto zou laten staan. “Ik ben niet zo mobiel, dus ik gebruik de auto veel.”

Telers in de problemen

Daarnaast stijgen de aardgasprijzen, waardoor bijvoorbeeld ook het verbouwen van groenten en fruit duurder wordt. Een pijnpunt voor komkommerteler Jaco den Bakker uit Brielle. Door de stijgende aardgasprijzen verwacht hij dat hij tot wel 200.000 euro meer per jaar aan kosten heeft.

De komkommerteler zegt de prijs graag te willen doorberekenen, maar vanwege de concurrentie met supermarkten lukt dat hem niet. “Dat kost ons dus winst.”

Overstappen op een duurzamere manier van telen, is geen optie in zo’n korte tijd. “Verduurzamen is een proces dat jaren duurt. Voor de langere termijn is dat wel een optie, maar voor de kortere termijn heb je niet zomaar duurzame alternatieven”, aldus Den Bakker. “Je weet dat energie in de toekomst duurder zou worden, maar zo snel hadden we het niet verwacht.”

Records sneuvelen snel

Records op de huizenmarkt zijn geen lang leven beschoren. Afgelopen zomer passeerde de gemiddelde huizenprijs voor het eerst de 400.000 euro. Maar daar kan dus nog wat wat bij, blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM. 

Volgens makelaar Lana Gerssen zijn het ‘opnieuw grensverleggende cijfers’. Gerssen is voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM. “Inmiddels wordt 80 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Het is daarmee duidelijk dat de hectiek op de woningmarkt nog aanhoudt.”

Aanbod ongekend klein

Het aantal woningen dat te koop staat is een stuk kleiner, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In 2020 stonden er in het derde kwartaal bijna 30.000 woningen te koop. Dat waren er dit jaar 16.500. Dat komt neer op een daling van 44 procent: de sterkste afname sinds de NVM dit cijfer bijhoudt. 

De huizenprijzen volgen overal in Nederland hetzelfde patroon (omhoog), maar toch zijn er nog wel verschillen. De regio met de sterkste stijging is dit keer zuidoost-Friesland Daar ging de gemiddelde prijs met 26,6 procent omhoog. 

Neuteboom verwacht dat de inflatie nog zal oplopen tot in 2022, gelijk met de grondstoffentekorten. Daarna zal deze weer licht verminderen.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelFeyenoord directeur Koevermans legt functie neer na bedreigingen
Volgend artikelTurkse president Erdoğan heeft een lang gesprek gehad met Mark Rutte in Italië