Home Nieuws Politiek Arib uit Vera in: Bergkamp (D66) gekozen tot Kamervoorzitter

Arib uit Vera in: Bergkamp (D66) gekozen tot Kamervoorzitter

Vera Bergkamp is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De D66’er haalde In de eerste en enige stemronde 74 van de 139 geldig uitgebrachte stemmen. Ze versloeg daarmee haar tegenkandidaten Khadija Arib (PvdA, die sinds 2016 voorzitter was, 38 stemmen) en Martin Bosma (PVV, 27 stemmen).

De stemming was schriftelijk: dat betekent dat alle Kamerleden een briefje met een naam in een bus moesten doen. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde de stemming in drie groepen van vijftig.

Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer en wil een verbinder zijn.

Eerder vandaag was er een urenlang debat waarin alle fracties de kandidaten vragen konden stellen. Vrijwel iedereen pleitte voor meer dualisme {een duidelijker scheiding tussen de regering die regeert en het parlement dat controleert).

In het debat ging het onder meer over de vraag of in de formatie al dan niet afspraken zijn gemaakt over het voorzitterschap van Bergkamp. Zijzelf ontkende dat stellig en ook VVD en CDA spraken dat tegen.

Bergkamp omschreef zichzelf in het debat als iemand die benadrukt wat mensen verbindt en die oog heeft voor minderheden. Ook is ze naar eigen zeggen vasthoudend. Ze benadrukte dat ze, ook voor ze in de Kamer kwam. vaak vergaderingen heeft voorgezeten. “En de Kamervoorzitter is Champions League.”

klik en neem een kijkje