Een autobedrijf uit het Brabantse Mariahout lag al onder de loep bij de FIOD op verdenking van het aannemen van miljoenen aan Libanees drugsgeld. Desondanks bleven de afgelopen jaren de gigantische cash bedragen binnenstromen. De Rabobank trekt daarom de stekker uit de samenwerking.

De Nederlandse autobranche fungeert al jarenlang als witwasmachine voor internationale criminelen. Het zou met name gaan om contant geld van Libanese drugscriminelen. Zij pompten vanuit Duitsland volgens opsporingsdiensten miljoenen in de handel van tweedehands auto’s in Nederland. 

Terwijl het FI­OD-onderzoek nog liep, werd er in Mariahout nog altijd massaal met contant geld afgerekend

Een van de bedrijven waar met tassen vol bankbiljetten werd afgerekend, was het autobedrijf in Mariahout. Genoeg reden voor de FIOD om er twee jaar geleden binnen te vallen en onderzoek te doen. Maar terwijl dat onderzoek nog liep, werd er in Mariahout nog altijd massaal met contant geld afgerekend. 

In 15 maanden tijd, tussen november 2019 en januari 2021, kwam er maar liefst drie miljoen euro aan cash geld binnen bij de autodealer. 

Meewerken aan witwaspraktijken

Dat blijkt uit een rechtszaak tussen het autobedrijf en de Rabobank. Die laatste was na de FIOD-inval bang om mee te werken aan witwaspraktijken en wilde alleen nog onder strenge voorwaarden samenwerken. De deal? Het bedrijf zou het accepteren van contant geld van klanten tot een minimum beperken. Om de oude, vaste klanten tegemoet te komen, mocht er wekelijks maximaal 3000 euro per week worden afgestort bij de bank. 

Die afspraken bleken uiteindelijk weinig waard, aangezien het bedrijf dus 3 miljoen euro contant geld accepteerde. Rabobank stopte daarop terecht, zo oordeelde rechtbank deze zomer, de samenwerking.

Imago van autobranche

In dezelfde periode liep er ook een onderzoek van het Financieel Expertise Centrum (FEC) naar contant geld in de autobranche. Wat blijkt? Alleen al de afgelopen vier jaar werd voor ongeveer een miljard euro aan cash naar de bank gebracht. Niemand die aan de bel trok. Het heeft alles te maken met het imago van de branche: auto’s worden handje contantje betaald.

In werkelijk­heid komt er bij de gemiddelde autohande­laar tegenwoor­dig geen bankbiljet meer aan te pas, vooral niet eentje van 500 euro

Een enorme misvatting, blijkt uit datzelfde onderzoek, waaraan onder andere de Belastingdienst, FIOD en verschillende Nederlandse banken meewerkten. Bij de gemiddelde autohandelaar komt er tegenwoordig geen bankbiljet meer aan te pas. En zeker niet eentje van 500 euro. Slechts een kleine groep autobedrijven accepteert grote hoeveelheden cash geld. Banken weigeren daaraan nog mee te werken.

Fiod doet inval Mariahout

1500 ex-leaseauto’s

Het gaat met name om verkopers van tweedehands leaseauto’s, zoals in Mariahout. Volgens de oprichter van het autobedrijf – inmiddels draait zijn zoon aan de knoppen – gaan er vanuit daar jaarlijks grofweg 1500 stuks naar landen als Hongarije. 

„Daar zijn ze gek op hybride auto’s”, aldus de oud-eigenaar twee jaar geleden. „Dan hoef je minder wegenbelasting te betalen, mag je gratis parkeren. Onze papieren bij de verkoop zijn altijd prima in orde.”

Volgens de FIOD gaat het om nepbedrijven in Hongarije en andere Oost-Europese landen. Met de constructie zou worden geprobeerd om belasting te ontduiken. In werkelijkheid zouden de auto’s naar Berlijn gaan waar ze aan nietsvermoedende consumenten worden verkocht. 

Wist bedrijf van crimineel geld?

Voor deze btw-fraude en valsheid in geschrifte moet het bedrijf zich straks voor de rechter verantwoorden. Ook dat verzweeg het bedrijf trouwens tegenover de Rabobank. Het is de vraag of de ondernemer uit Mariahout ook wist dat hij mogelijk crimineel geld accepteerde. Voor witwassen wordt het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid niet vervolgd. 

De eigenaar van het bedrijf – de zoon dus – wil niet reageren: „De zaak is nu onder de rechter, dus ik vind het niet gepast om te reageren.”

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelHardrijders hebben in Rotterdam een nieuwe ‘tegenstander’
Volgend artikelToeristenresort Antalya manavgat geëvacueerd wegens bosbrand