Home Nieuws Binnenland Bekir E. 14 jaar de cel in voor ‘liquidatie’ van Humeyra (16),...

Bekir E. 14 jaar de cel in voor ‘liquidatie’ van Humeyra (16), familie woest

Bijna een jaar nadat hij op een school in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschoot, heeft Bekir E. vandaag te horen gekregen dat hij veertien jaar de cel in moet. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging. De familie van het meisje is razend.

De rechtbank vindt dat voor een vooropgezet plan onvoldoende bewijs is en gaat uit van een impulsieve daad doordat Bekir in een extreme staat van opwinding raakte toen hij Humeyra zag. Als je iemand wil vermoorden is dat onlogisch om op klaarlichte dag op een school te doen, aldus de rechter. Ook rende Bekir al schietend achter het meisje aan, ‘dan kun je niet spreken van een moment van bezinning’.

Bekir is daarom veroordeeld voor doodslag en daarmee valt de straf lager uit dan geëist. Justitie ging uit van moord en eiste een maand geleden 20 jaar cel en tbs tegen de 32-jarige Bekir, omdat hij haar met voorbedachte rade zou hebben gedood. Het OM noemde de dood van de tiener een pure liquidatie. 

Familie en vrienden van het doodgeschoten meisje zijn razend over de straf. Direct na de uitspraak bonkten ze hard op de ramen van de volle publieke tribune, die boven de rechtszaal ligt. Mannen en vrouwen schreeuwden tegen E. toen hij de zaal werd uitgeleid. Een vrouw kwam krijsend de rechtszaal beneden binnen, maar kwam niet ver, omdat ze werd tegengehouden. Op de gang werd veel geschreeuwd en gegild. Ze zijn naar buiten geleid door de beveiliging van de extra beveiligde rechtbank, waar het proces is gevoerd.

De nabestaanden en hun advocaat hebben tranen in hun ogen en er is een ambulance opgeroepen voor iemand van wie de schouder uit de kom is. Volgens advocaat Nelleke Stolk is de familie vooral zo kwaad over feit dat rechter zegt dat het geen moord is maar doodslag. ,,De straf op zich is passend, veertien jaar en tbs, maar die kwalificatie doodslag…. Dat zit ons het meeste dwars.”

De rechtbank realiseert zich dat de opgelegde straf ‘onrechtvaardig voelt voor nabestaanden’. De materiële schadeclaims van de nabestaanden – de kosten voor de begrafenis en het heen en weer reizen van en naar Turkije- worden wel toegewezen. De immateriële schade – shockschade – niet. 

Het OM overweegt in hoger beroep te gaan, maar wil dat eerst met nabestaanden bespreken. ,,Dit zijn de eerste emoties, maar willen ze straks weer de hele periode van onderzoek en rechtszaken door?” aldus Stolk. ,,Ik ga zeker met officier van justitie praten over mogelijkheden van een hoger beroep.”

Tragische climax

Over vijf dagen is het een jaar geleden dat Bekir met zeven gerichte schoten in de fietsenstalling van het Design College in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschoot. De tragische climax van een periode waarin hij het meisje met wie hij een korte affaire had, hevig stalkte en bedreigde. Pas na de moord ontdekten politie en justitie dat ze dat veel serieuzer hadden moeten nemen en dat er veel fouten zijn gemaakt. Humeyra had meer dan eens bij de politie om hulp en bescherming gevraagd, maar daar werd te weinig mee gedaan.

Bekir gaf een maand geleden tijdens de rechtszaak blijk van zeer weinig zelfinzicht. In grote lijnen komt zijn verhaal erop neer dat het haar schuld is dat het zo uit de hand is gelopen. Zíj zou hebben gelogen over haar leeftijd waardoor hij voor pedofiel werd uitgemaakt. Ook zouden Humeyra en een andere ex van Bekir hebben samengespannen om hem achter tralies te krijgen. Toch wilde hij haar niet doodschieten, zegt Bekir. Dat zou hij in een opwelling gedaan hebben toen hij wilde praten en zij wegrende.

Justitie doet dat allemaal af als onzin (de andere ex van Bekir heeft verklaard dat ze Humeyra helemaal niet kende) en wil Bekir voor moord achter de tralies hebben. Bekir is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens zijn advocaat is hij helemaal ontoerekeningsvatbaar. 

Medeverdachte

Een tweede verdachte die terecht staat, Mohammed al-M., wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord. ,,Meer dan dat hij in de auto zat, is er niet,” aldus de officier van justitie eerder. Hij wordt wel veroordeeld voor stalken van een andere vrouw, maar dat staat los van deze zaak.

klik en neem een kijkje
VIAAD