Home Nieuws Columnist Belgische Facebookpagina de jonge Turken moet stoppen met haat zaaien

Belgische Facebookpagina de jonge Turken moet stoppen met haat zaaien

Facebook pagina de jonge Turken onafhankelijke journalistiek? no way!
De jonge Turken bekend via sociale media lokt men uit tot haat en vijandschap volgens inkijkje van Turkse gemeenschap in Nederland.

Provocerende berichten op sociale media die ‘het publiek tot vijandschap en haat hadden aangezet, overheidsfunctionarissen afkraakten en probeerden afbreuk te doen aan de gekozen regering’.

De posts op sociale mediasites zoals Facebook en Twitter van DJT, die we kunnen omschrijven als “inflating news”, verspreiden zich niet alleen snel onder fans, maar soms is het voldoende om mensen daadwerkelijk op straat te zetten.


Jonge Turken die openlijk een groep met verschillende kenmerken in termen van sociale klasse, ras, religie, sekte of regio openlijk aanzet tot haat en vijandigheid jegens een andere sectie, moet einde maken aan haat en vijandigheid vindt Turks-Nederlander Murat Candemir.

Turkse Nederlanders voelen zich verbonden met Nederland. Maar ze koesteren ook hun band met Turkije en hun Turkse achtergrond

Opstootje tussen Turken en de jonge Turken (jon Turkleri).

Turkse gemeenschap door het lint: Het opstootje gebeurde ná publicatie door het artikel en titel (Hoera! alcohol weer toegestaan) die werd gepubliceerd door de nieuwspagina de jonge Turken beter bekend als pro aanhanger van oppositiepartij CHP.

Honderden mensen ontvolgen de jonge Turken

Dagelijks worden sociaal media platforms overladen met racistische en haatdragende comments. Maar die worden nauwelijks opgespoord of bestraft. Er zijn nu geen agenten die zich op dit moment specifiek bezighouden met (online) discriminatie. Dat moet snel veranderen.

Wat we in de media zien, horen en lezen, heeft invloed op ons beeld van de wereld. Daarom moeten er onafhankelijke media zijn, die niet door overheid of commercie worden beïnvloed. 

TOS en Hollandali Turkler (online nieuwspagina’s) vinden dat het niet meer mogelijk moet zijn dat mensen anoniem haatdragende reacties plaatsen op sociale media.

Wat hen betreft moet er een identiteitsbewijs aan een account worden gekoppeld om dit te voorkomen. Ook dat er wetgeving moet komen rondom ‘grensoverschrijdende uitspraken of het aanzetten tot haat tegen een persoon of geloof’.

Tientallen strafbare comments per dag

Dat valt in het niet bij wat er dagelijks voorbij komt op socialmediaplatforms. Onderzoeksjournalisten van TOS Nieuws deden een steekproef op één dag. Op 21 maart bekeken ze meer dan 200 comments, die stonden onder nieuwsberichten van de jonge Turken online nieuwsorganisatie.

Strafbaar lastig te bepalen

Opvallend is dat de beoordelingen van de experts sterk uiteen liepen. Er is geen eenduidig oordeel over wat strafbaar is online.

Voorbeeld: deze tekst werd door alle experts als strafbaar beoordeeld. ‘Afgelopen met Koran en schijnheilige moslims. Mislukte opvoeding. Islam geloof van liefde? Kijk naar waar islam heerst. HAAT en onverdraagzaamheid. Vergiftigde mensen’. 

Turks-Nederlanders willen meer capaciteit

Ook politici krijgen te maken met racisme op social media. Meer dan de helft van de Turkse-Nederlanders pleit voor een stevigere aanpak en meer capaciteit, blijkt uit een rondvraag van TOS Nieuws.

“Racisme, haatzaaien en discriminatie zijn onacceptabel, zowel in de fysieke als in de digitale wereld. Deze strafbare uitingen moeten daarom net zo goed online als offline worden aangepakt.

klik en neem een kijkje