Home Nieuws Beyza en Mèlen uit Almelo starten petitie

Beyza en Mèlen uit Almelo starten petitie

ALMELO – Twee keer zijn Mèlen Tekirdag en Beyza Cekic al afgewezen voor de tandartsopleiding. Omdat ze het niet begrijpen – het tandartstekort is groot in Nederland- starten ze een petitie. Tot grote vreugde van beroepsorganisatie KNMT. „Misschien is dit het laatste zetje.”

Beyza Cekic wil al vanaf de derde klas vwo aan het Erasmus College tandarts worden. Net als schoolgenoot Mèlen Tekirdag. Zij liep zelfs mee in een tandartspraktijk om te ervaren hoe het echt is. Daarna hakte ze de knoop door. Na de havo deed Mèlen het vwo om haar beroepswens in vervulling te laten gaan.

Nog een laatste kans

Dat was een paar jaar terug. Inmiddels zijn de studenten een desillusie rijker. Mèlen (22) zit in het laatste jaar van haar studie gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente. Beyza doet haar propedeuse voor farmacie in Utrecht. Direct na het vwo doorstomen naar de tandartsopleiding is mislukt. Nog één kans hebben ze. Na oktober melden ze zich aan bij een van de numerus fixusopleidingen in Groningen, Amsterdam of Nijmegen. De procedures zijn verschillend, maar komen erop neer dat zowel motivatie, cv als toetsresultaten tellen.

Het tandartste­kort is een maatschap­pe­lijk probleem. Kijk maar eens hoeveel buitenlan­ders hier werken. Vaak vertrekken ze na een paar jaar ook weer.Beyza Cekic

Mèlen spreidt haar kansen. „Ik heb me nu ook aangemeld voor de tandartsopleiding in België.” Daarnaast proberen zij en Beyza vanaf oktober dus voor de laatste keer een opleidingsplek in Nederland te bemachtigen. Ze zijn een petitie gestart voor uitbreiding van de numerus fixus. „Niet voor onszelf, maar voor de grotere zaak”, zegt Beyza.

Beyza Cekic (links) en Mèlen Tekirdag zijn petitie gestart omdat ze meer opleidingsplaatsen voor tandartsen willen.
Beyza Cekic (links) en Mèlen Tekirdag zijn petitie gestart omdat ze meer opleidingsplaatsen voor tandartsen willen. © Emiel Muijderman

Brandbrief naar ministeries

„Het tandartstekort is een maatschappelijk probleem. Kijk eens hoeveel buitenlandse tandartsen in Nederland werken. Vaak vertrekken ze na een paar jaar. Tandartsen in Zuidwest-Nederland stuurden al een brandbrief naar de ministeries van volksgezondheid en onderwijs. In Zeeland, Rotterdam en West-Brabant zijn nijpende tekorten. Ook de beroepsorganisatie maakt zich sterk voor meer studieplekken.”

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT) berekende dat met één tandarts per 2505 inwoners het probleem het grootst is in Zeeland. Daarna volgen Flevoland, Overijssel en Noord-Brabant.  In Overijssel is één tandarts op 2075 inwoners.

De overheid vond eerder dan mondhygië­nis­ten taken van tandartsen konden overnemen. Het besef is doorgedron­gen dat dit onvoldoen­de isJanwillem Vaartjes, KNMT

Het Capaciteitsorgaan vraagt al jaren om meer opleidingsplekken. Het adviseerde de minister in 2019 om het aantal opleidingsplaatsen te verhogen met 52 van 259 naar 311. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg rekende de Tweede Kamer voor dat 52 extra tandartsen opleiden 13,1 miljoen euro per jaar kostte.

Beyza: „Ik vind het vreemd dat de minister zo over geld praat. Wij betalen jaarlijks 2083 euro collegegeld. Je bekostigt dus een deel van de studie zelf. Nog afgezien daarvan. Kijk eens hoeveel psychologen en rechtenstudenten er zijn. Dat zorgt voor een overschot, terwijl aan huisartsen en tandartsen groot gebrek is.”

‘We gaan voor hetzelfde doel’

Tot nog toe zijn er 41 ondertekenaars van de net gestarte onlinepetitie. De Almelose vrouwen willen samen optrekken met de KNMT. Vice-voorzitter Janwillem Vaartjes juicht dat toe. „Laat ze vooral contact met ons opnemen. Dan besteden wij aandacht aan de actie. Onze eigen petitie van de beroepsorganisatie is van jaren terug. Tweede Kamerleden reageerden bij de aanbieding zeer positief, maar die zijn helaas bijna allemaal weer vertrokken.”

„Er ligt een vierde rapport van het Capaciteitsorgaan met het advies voor meer opleidingsplekken dan wordt gefinancierd. Jaarlijks stoppen 300 tandartsen. De overheid vond eerder dan mondhygiënisten taken van tandartsen konden overnemen. Het besef is doorgedrongen dat dit onvoldoende is. Misschien is deze petitie het laatste zetje.’’

Klik hierom de petitie te tekenen

klik en neem een kijkje