Home Nieuws Binnenland Bijstand en minimumjeugdloon veel te laag, bedragen niet van deze tijd

Bijstand en minimumjeugdloon veel te laag, bedragen niet van deze tijd

Bijstand en minimumloon voor jongeren moeten worden verhoogd, want dit keer is de compensatie er niet meer. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het deed vijf jaar onderzoek in 80 steden en concludeerde dat duizenden mensen minder dan tientallen euro’s per maand  verdienen.

Het Nibud vindt het huidige armoedebeleid te onbeduidend voor aanvragers. Volgens de onderzoekers is dat te ingewikkeld voor de aanbieder.

Als het niet snel gaat, krijgen steeds meer mensen geldproblemen. De onderzoeker zei: “Nu er een crisis is, zoeken steeds meer mensen hulp bij de gemeenten. Het Nibud adviseert om de regelgeving sneller aan te passen en meer ruimte te geven aan gemeenten om bewoners genereus te ondersteunen.

Meer vrijheden voor gemeenten

Het Nibud vindt ook dat mensen met lage inkomens en hoge zorgkosten beter moeten worden beschermd, omdat zij anders door gezondheidsproblemen geldproblemen krijgen. Gemeenten zouden voor die inwoners met een aanvullend pakket aan tegemoetkomingen moeten komen.

Gemeenten moeten sowieso meer vrijheid krijgen om maatwerk te kunnen leveren, vinden de onderzoekers van het budgetinstituut. Een gemeentelijke bijdrage van 50 euro per jaar om te kunnen sporten helpt inwoners volgens hen niet als de sportschool 20 euro per maand kost.

Het lukt veel gemeenten onvoldoende om hun inwoners financieel te ondersteunen. Vooral jongeren tot 21 jaar met een bijstandsuitkering of minimumloon en stellen met een bijstandsuitkering met twee of meer kinderen van 12 jaar en ouder worden niet altijd goed geholpen, komt naar voren uit het Nibud-onderzoek.

Vatbaar voor andere problemen

“We zien schrijnende situaties. Deze mensen kunnen niet meedoen in de maatschappij”, zegt directeur Vliegenthart. “Ze voelen zich niet geholpen, raken gedesillusioneerd en zijn daardoor vatbaarder voor andere problemen. Gemeenteambtenaren voelen zich machteloos en weten dat deze mensen vroeg of laat op een andere manier weer bij hen aankloppen met schulden of andere problemen.”

Het Nibud vindt het goed dat het kabinet veel geld vrijmaakt voor het oplossen van schulden. “Maar als we niets doen aan de gaten in ons noodvangnet blijft het dweilen met de kraan open”, zegt Vliegenthart.

NOS

klik en neem een kijkje