De mobiele eenheid rukt op richting de demonstranten die naar het Museumplein in Amsterdam zijn gekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Op het plein hadden zich duizenden mensen verzameld, maar inmiddels is het plein bijna leeg. 

Burgemeester Halsema heeft een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein. Dat betekent dat alle mensen het plein moeten verlaten. In de aankondiging staat dat de politie ‘gefaseerd’ gaat optreden.

Op het moment dat een nabijgelegen kerkklok 12 slaat, hebben zich behoorlijk wat ‘koffiedrinkers’ gemeld op het Museumplein. Aan alle kanten is het plein omgeven door politie- en ME-busjes. Lichtborden melden dat demonstreren verboden is. Er zijn twee waterkanonnen gearriveerd op het plein.

Tegen 13.00 uur wordt de sfeer steeds onrustiger. Het publiek staat te joelen, terwijl de politie hen oproept het plein te verlaten in de richting van de Van Baerlestraat. Velen gaan inderdaad naar de Van Baerlestraat, waar een linie van politiebussen staat. De situatie is explosief.

Het plein is vanwege de demonstratie een veiligheidsrisicogebied van 11.00 tot 23.00 uur. Op de meeste toegangsplekken naar het plein staat politie, die mensen die het plein op willen fouilleert. Ook wordt in tassen gekeken die mensen mee hebben en moeten mensen zich legitimeren. Eén man is aangehouden vanwege provocaties.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de originele demonstratie tegen de coronamaatregelen donderdag, omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook had de politie sterke aanwijzingen dat personen en groepen zondag bereid waren geweld te gebruiken.

‘Koffie drinken’

De organisatie besloot daarop tot ‘koffie drinken’, wat officieel geen demonstratie is. Deze bijeenkomsten liepen vorig jaar geregeld uit op rellen.

De marechaussee laat weten momenteel met een peloton bijstand aan de politie te leveren rondom het Museumplein. Ook staan waterkanonnen paraat.

Ondanks een verbod verwachten politiebonden dat er zondag duizenden mensen naar Amsterdam komen om de protesteren tegen het coronabeleid. De Mobiele Eenheid (ME) en politie zetten desondanks een eerder aangekondigde staking door, maar in ‘afgeslankte vorm’. Die duurde uiteindelijk tot 11.00 uur.

Meer acties 

Wel zijn de ME’ers en agenten bereid meer actie te voeren, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP. ,,We hebben op drie locaties met ongeveer 100 tot 200 collega’s gesproken en de actiebereidheid was groot”, aldus Van de Kamp. ,,Nu gaan de collega’s zich klaarmaken voor de demonstratie, maar bij een volgende actie van ons gaan we pas de straat op als de openbare orde echt in het geding komt.”

De bonden willen met de staking aandacht vragen voor onder meer de hoge werkdruk, bezuinigingen en geweld tegen agenten.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelBritse vrouw heeft na 30 jaar en duizend lessen nog steeds geen rijbewijs
Volgend artikelKleine loonstijging in 2022, maar inflatie stijgt harder