Home Sport CL-duel tussen PSG en Basaksehir gestaakt na racistische opmerking

CL-duel tussen PSG en Basaksehir gestaakt na racistische opmerking

Waarom zei je negro? Waarom zei je negro?’, vraagt Basaksehir-assistent Pierre Webo woedend op camera aan Sebastian Coltescu, de vierde official uit Roemenië. De voormalig Kameroens international had kritiek op de arbitrage, waarna Coltescu hem in racistische bewoordingen zou hebben verzocht in de dug-out plaats te nemen. Nadien kreeg Webo om zijn uitbarsting een rode kaart van scheidsrechter Ovidiu Hategan.

De spelers van Istanbul Basaksehir, de regerend kampioen van de Turkse competitie, wilden na het incident niet verder spelen. Paris Saint-Germain steunde die beslissing. Na een halfuur liet de voorzitter van de Turkse club weten enkel te hervatten als Coltescu geen rol meer heeft in de wedstrijd. De ploegen verlieten het veld met de brilstand op het scorebord: 0-0.

Het incident zal een doorn in het oog zijn van de Uefa, die de bestrijding van racisme hoog op de agenda heeft staan. Zo laat de Europese voetbalbond voor en in de rust van elke Champions Leaguewedstrijd topvoetballers in een spotje ‘nee tegen racisme’ zeggen. 

Toch kleeft aan de Uefa de kritiek dat ze niet ferm genoeg optreden tegen duidelijk racisme in voetbalstadions. Meest recent in november 2019, toen tijdens de interland tussen Bulgarije en Engeland de thuissupporters apengeluiden lieten horen en de Hitlergroet brachten. De Bulgaren werden, tot afgrijzen van de Engelse voetbalbond FA, slechts gestraft met een boete van 75 duizend euro en een wedstrijd zonder publiek.