Voor het eerst is de benzineprijs bij de duurste tankstations boven de 2 euro gestegen. Het gaat om de hoogste prijs die in Nederland gevonden is, niet om de gemiddelde prijs.

Bij onbemande tankstations en op andere plekken ben je doorgaans minder geld kwijt, maar bij een bemand tankstation langs de snelweg kon het zijn dat je gisteravond, vannacht en vanmorgen vroeg 2 euro moest neertellen voor een liter Euro95/E10, blijkt uit een overzicht van DirectLease Tankservice.

Inmiddels zijn de prijzen weer wat gezakt. Bij de dure tankstations betaal je nu 1,999 voor een liter benzine. Ook de prijs voor diesel is nog nooit zo hoog geweest, tonen cijfers van United Consumers aan. Een liter kost 1,572 euro.

Olieprijs stijgt

Vorige maand sneuvelde al een oude recordprijs uit 2012. In januari 2020 kwam de literprijs flink in de buurt van dat oude record, maar door de coronacrisis zakte de prijs aanzienlijk. Sinds afgelopen herfst klimmen de prijzen weer.

Dat een tankbeurt nu zo in de papieren loopt, komt door de oplopende olieprijzen. Waar er eerder minder vraag was naar brandstof door de coronacrisis en de olieproductie juist laag werd gehouden, neemt de vraag toe nu er in veel landen weer meer geproduceerd, geconsumeerd en gereisd kan worden.

Hieronder zie je dat de benzineprijs nauw samenhangt met de prijs van ruwe olie. Het zijn gemiddelde prijzen, de recordprijs van meer dan 2 euro per liter is de hoogste prijs die in Nederland bij een tankstation gevonden is.

Een vat ruwe Brentolie kost inmiddels meer dan 70 dollar, ruim een half jaar geleden was dat nog 40 dollar. Daardoor is tanken dus een stuk duurder geworden.

Een belangrijk deel van wat je aan de pomp voor benzine betaalt bestaat uit een belastingheffing. Dat is een percentage van de prijs aan de pomp. Als die prijs oploopt, betaal je per tankbeurt dus ook meer euro’s aan accijns.

Lpg kost nu 0,93 cent per liter. Dat is lager dan de recordprijs van 0,946 euro van 1 januari 2014.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelDe 28-jarige Muhammed Ali Elitok, die dit weekend om het leven kwam bij een aanrijding in Westpoort
Volgend artikelLionel Messi krijgt aanbod van ‘slechtste club ter wereld’