Faouzi Achbar wordt de lijsttrekker voor Denk in Rotterdam. Hij wil met zijn partij de grootste worden én het college in. ‘Rotterdam is er klaar voor.’

De partij maakt het lijsttrekkerschap van de 38-jarige Achbar vandaag bekend. ,,Denk heeft al geschiedenis geschreven, maar ik geloof dat we nog veel meer geschiedenis gaan schrijven”, zegt Achbar. Hij denkt aanzienlijk meer zetels te kunnen halen dan vier jaar geleden, toen Denk voor het eerst meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen en meteen vier zetels haalde in Rotterdam. ,,Ik geloof dat zeven of acht zetels mogelijk is. En daarmee kunnen we de grootste partij van de stad worden.”

Denk heeft al geschiede­nis geschreven

Achbar hoopt vooral winst te halen door de achterban massaler naar de stembus te krijgen, al lijkt het afhaken van concurrent Nida (twee zetels) ook een voordeel. Achbar: ,,In bijvoorbeeld de Afrikaanderwijk of Bloemhof halen we veruit de meeste stemmen, maar de opkomst is er laag. We gaan die mensen massaal oproepen om te gaan stemmen. Ze hebben nu vier jaar lang kunnen zien wat we waard zijn. We hebben vanuit de oppositie echt invloed gehad op het beleid. Maar het blijft invloed vanaf de zijlijn.”

Wat was die invloed?
,,We hebben in vier jaar tijd meer dan tweehonderd moties ingediend die zijn aangenomen. Vaak heel concrete punten waar het leven van veel mensen beter van wordt. Vorige week nog is ons voorstel voor gratis openbaar vervoer voor kinderen tot twaalf jaar aangenomen, bijvoorbeeld. En onze motie om handhavers toe te staan een hoofddoek te dragen.”

Denk de grootste partij van de stad: kunt u zich voorstellen dat veel Rotterdammers van dat idee schrikken?
,,Eigenlijk niet. We komen op voor mensen die zich niet gehoord voelden. Waarom zou je daar van schrikken?”

Omdat mensen niet willen dat de stad bestuurd wordt op basis van een religie die niet de hunne is.
,,Ik geloof echt dat Rotterdam er klaar voor is. Vier jaar geleden waren mensen misschien nog bang voor ons. Maar nu zien mensen toch dat we niemand onze wil willen opleggen, maar dat we opkomen voor alle Rotterdammers die het moeilijk hebben. Onze slogan is: ‘Een Rotterdam voor iedereen’. Gratis OV voor kinderen, dat is voor elk gezin goed nieuws. Of je nou Kees of Ahmed heet.”

Op jullie initiatief mogen handhavers nu een hoofddoekje dragen. Dat zien veel mensen als vermenging van overheid en religie.
,,Dit is precies waar Denk voor is opgericht: mensen de ruimte geven zichzelf te zijn, ongeacht hun geloof of afkomst. Maar ik wil niet dat er nog Rotterdammers zijn die bang van ons worden, we willen juist overbruggen. Wij komen bijvoorbeeld op voor mensen in de Tweebosbuurt: niet alleen voor Mustapha, ook voor Edwin. En als Edwin dan uiteindelijk niet op ons stemt: prima. Maar ik vecht net zo hard voor hem.”

Achbar (links) met de rest van zijn fractie én landelijk Denk-kopstuk Kuzu, in het stadhuis na de verkiezingen in 2018.
Achbar (links) met de rest van zijn fractie én landelijk Denk-kopstuk Kuzu, in het stadhuis na de verkiezingen in 2018. © Jan de Groen

Stel dat Denk het voor het zeggen krijgt: wat wilt u verwezenlijken?
,,Ten eerste: het woonbeleid herzien. Véél meer nadruk op de bouw van sociale huurwoningen. Ten tweede: armoedebestrijding. Veel mensen in deze stad vechten elke dag om rond te komen, daar is veel te weinig aandacht voor. En drie: verduurzaming, zonder dat de gewone Rotterdammer daar de prijs voor betaalt. We moeten mensen met een kleine beurs niet op kosten jagen, en al helemáál niet de auto uit jagen, zoals nu gebeurt.”

Veel mensen in deze stad vechten elke dag om rond te komen, daar is veel te weinig aandacht voor

Is de Rotterdamse politiek er klaar voor?
,,Ja, dat geloof ik echt. Meer dan tweehonderd moties aangenomen krijgen, dat kan alleen als je samenwerkt. En als dat lukt als oppositiepartij, dan kan het ook als coalitiepartij.”

Via: AD

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelRotterdam gaat voor zelfbewoningsplicht, voor woningen tot 355.000 euro
Volgend artikelOphef om advertentie voor woning: ‘Medemblik houdt niet van buitenlanders’