Turkije zal de tien westerse ambassadeurs, onder wie die van Nederland en de Verenigde Staten, toch niet uitwijzen. President Recep Tayyip Erdogan heeft genoegen genomen met een soort belofte van goed gedrag van de tien betrokken landen.

Dit werd maandagavond duidelijk na een vergadering van de Turkse regering over het diplomatieke geschil dat Turkije en zijn westerse partners in het grootste politieke conflict in decennia had kunnen storten. Erdogan zei na afloop dat de ambassadeurs ‘zich hebben teruggetrokken’ en ‘in de toekomst voorzichtiger zullen zijn’. Volgens hem ‘was het niet onze bedoeling een ​​crisis te creëren, maar om de soevereine rechten van Turkije te beschermen’.

Vlak voor het begin van het kabinetsberaad op maandagmiddags brachten staatsmedia het bericht dat Erdogan de verklaring ‘verwelkomt’ van een aantal westerse landen, waarin ze verklaren artikel 41 van het Weense verdrag over diplomatieke betrekkingen te onderschrijven. Daarin staat dat diplomaten zich niet mogen mengen in de binnenlandse aangelegenheden van het gastland.

De mededeling op Twitter daarover van de Amerikaanse ambassade werd geretweet door de Scandinavische landen. Nederland, Canada en Nieuw-Zeeland lieten elk een eigen boodschap uitgaan. Alleen Duitsland en Frankrijk lieten niets van zich horen.

Het ‘mengen in binnenlandse aangelegenheden’ was precies de klacht van de Turkse regering. In de lokale pers werd daar telkens naar verwezen. De tien westerse ambassadeurs hadden vorig week maandag een verklaring uitgegeven, waarin ze aandrongen op de onmiddellijke vrijlating van zakenman en filantroop Osman Kavala.

De Turkse regering riep dinsdag de ambassadeurs op het matje. President Erdogan zei zaterdag zijn minister van Buitenlandse Zaken opdracht te hebben gegeven de ambassadeurs tot persona non grata te verklaren.

Met het uiteindelijke besluit komt Europa met de schrik vrij.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelKabinet: Mogelijk nieuwe maatregelen, persconferentie vervroegd
Volgend artikelFeyenoord directeur Koevermans legt functie neer na bedreigingen