Home Nieuws Binnenland Echtpaar uit quarantainehotel gevlucht en op Schiphol aangehouden

Echtpaar uit quarantainehotel gevlucht en op Schiphol aangehouden

Een echtpaar dat vrijdag met een vlucht vanuit Zuid-Afrika in Nederland was aangekomen en verplicht in quarantaine zat, heeft hun isolatiehotel verlaten en geprobeerd om op het vliegtuig te stappen. Deze positief geteste mensen zijn net op tijd van boord gehaald en gearresteerd, meldt de Koninklijke Marechaussee.

De twee aangehouden mensen zijn overgedragen aan de GGD. De GGD heeft het echtpaar naar een isolatielocatie in een ziekenhuis in de regio gebracht. Het OM gaat onderzoeken of het onttrekken aan de verplichting van quarantaine strafbaar is. 

Nieuwe besmettelijke variant

In totaal zijn 61 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden door de GGD positief getest op corona. Bij 13 personen is tot nu toe de omikronvariant van het coronavirus aangetroffen. Deze mensen zijn direct in quarantaine geplaatst, de meesten in een hotel in Badhoevedorp.

Of het echtpaar dat gevlucht is uit het hotel de nieuwe variant had, is niet bekend. Het is ook niet bekend hoe ze door de paspoortcontrole zijn gekomen en waar ze heen wilden gaan.

Sinds bekend is dat de omikronvariant, die voor het eerst opdook in zuidelijk Afrika, ook in Nederland is opgedoken, is het alle hens aan dek. De variant zou veel besmettelijker zijn dan de eerdere varianten.

Beveiligers en politie bewaken het hotel waar de positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika in isolatie zitten. In het hotel zien particuliere beveiligers erop toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven zich daar ook aan houden, zegt een woordvoerder de Veiligheidsregio Kennemerland.

Buiten zorgen politie en marechaussee dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft en regelen ze dat overige gasten ongestoord het hotel in en uit kunnen gaan. “De bewaking staat er niet voor niets”, zei de woordvoerder op de vraag of ze al in actie moesten komen om positief geteste reizigers op hun kamer te houden. Hoe het kan dat het echtpaar het hotel heeft kunnen verlaten, is onbekend.

Gevaar voor volksgezondheid

De reizigers wordt in eerste instantie gevraagd zich aan de regels voor de isolatie te houden, pas als ze dat niet doen, wordt een verplichting opgelegd. Hoeveel van de besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog in het hotel zitten, kan de Veiligheidsregio niet zeggen, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei vanmiddag dat ‘een flink deel’ van de besmette passagiers nog in het hotel verblijft.

De bewaking blijft er ook, zolang gasten in isolatie zitten in het hotel, zegt de Veiligheidsregio. Iemand kan alleen naar huis om daar verder in isolatie te blijven als er sprake is van ‘beschermd vervoer’.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelDit doet jouw autoverze­ke­ring als jij bewust je wagen vernielt om een leven te redden
Volgend artikelSinds zomer 13 doodgeboortes in Randstad door coronabesmetting