De adviesprijs voor een liter benzine is dit weekend net niet op het hoogste niveau ooit gekomen. Consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso volgt, houdt er rekening mee dat binnenkort een nieuwe recordprijs wordt bereikt ondanks de accijnsverlaging van 1 april.

Duitse accijnsverlaging maakt prijsverschil met Nederland een van grootste in EU.

Het benzineprijsverschil aan de Nederlands-Duitse grens wordt weer een van de grootste van de EU. Aan slechts vier andere grenzen is de kans op tanktoerisme groter, blijkt uit Europese data. Pomphouders proberen de discussie rond een nieuwe accijnsverlaging in Nederland aan te zwengelen.

Op een kaart van de Europese Commissie is te zien dat het prijsverschil aan onze oostgrens deze week relatief groot is. De kaart gaat voor Nederland uit van een gemiddelde prijs van 2,49 euro per liter Euro 95. Bij een Duitse pomp zou een automobilist 61 cent minder betalen.

De gemiddelde landelijke adviesprijs is zaterdag 2,499 euro per liter Euro95 en 2,184 euro voor een liter diesel. Vrijdag waren automobilisten nog 2,497 euro per liter kwijt voor Euro95 en 2,170 euro voor een liter diesel.

De brandstofprijzen piekten hiervoor op 10 maart. Toen kostte een liter benzine 2,502 euro en een liter diesel 2,375 euro. Op de eerste dag van april ging de benzineprijs vervolgens 21 cent omlaag, diesel werd toen gemiddeld 13,5 cent goedkoper.

Accijnsverlaging

Met de accijnsverlaging wilde de overheid mensen wat tegemoet komen, aangezien de energie- en brandstofprijzen hard zijn opgelopen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Maar op de olie- en gasmarkt blijft het de laatste tijd erg onrustig, onder meer door onzekerheid over leveringen uit Rusland en tekorten aan raffinagecapaciteit. Daardoor werden benzine en diesel de afgelopen tijd opnieuw flink duurder.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Bij diverse goedkope pompen zou het nog mogelijk moeten zijn om rond de 25 cent per liter voordeliger te tanken.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelTurkije voortaan Türkiye op verzoek van het land zelf
Volgend artikelOnduidelijkheid voor reizigers die niet vanaf Schiphol kunnen vliegen