Home Nieuws Eindelijk op familiebezoek naar Marokko! Maar wat als grenzen weer dicht gaan?

Eindelijk op familiebezoek naar Marokko! Maar wat als grenzen weer dicht gaan?

Marokkaanse Nederlanders kunnen eindelijk weer met het vliegtuig naar hun vaderland. Het openstellen van de grenzen leidde tot een stormloop op tickets en drukte op de vliegvelden. Vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrokken woensdag zo’n driehonderd vakantiegangers naar Al Hoceima. Er zijn ook zorgen: ,,Wat als plotseling de grenzen weer op slot gaan?”

Op het plein bij de ingang van het vliegveld stoppen twee jonge vrouwen geconcentreerd hun reisdocumenten in doorzichtige A4-hoezen. Tickets: check, pcr-testuitslag: check, gezondheidsverklaring: check. ,,Ik ben alles aan het ordenen om zeker te zijn dat we niets zijn vergeten”, zegt Manar Ramkaddem (25). Ze vliegt woensdagmiddag met haar zus Assia (28) naar haar grootmoeder. Dit wordt geen standaard zomervakantie, vertellen de zussen. ,,We gaan voor een weekje, oma zien en terugkomen. Marokko is nu niet zoals het was. Met alle strenge regels, de mondkapjes en de hitte, is het eigenlijk niet te doen”, aldus Manar.

Marokko is nu niet zoals het was. Met alle strenge regels, de mondkapjes en de hitte, is het eigenlijk niet te doen.Manar Ramkaddem

De zussen moesten anderhalf jaar wachten op het moment dat Marokko weer reizigers uit het buitenland toeliet. Omdat daar sinds het begin van corona een noodtoestand van kracht is, gingen de grenzen regelmatig op slot. Marokko kondigde onlangs aan om in ieder geval tot september vakantiegangers toe te laten. De twee Transavia-vluchten van woensdagmiddag zijn goed gevuld, meldt Raymond de Jong, woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport. 

Op Rotterdam Airport vertrekken de eerste vluchten naar Marokko weer vol met Marokaanse vakantiegangers.
Op Rotterdam Airport vertrekken de eerste vluchten naar Marokko weer vol met Marokaanse vakantiegangers. © Frank de Roo

Belemmeringen

Oudere zus Assia maakt zich zorgen over eventuele belemmeringen. ,,Ik ben bang voor alle coronatoestanden daar. Wat als de grenzen weer op slot gaan?’’ Dezelfde angst heerst ook bij Ilhem Ouhadou (23). Volgens haar kan Marokko ieder moment omschakelen en de grenzen sluiten. Ze is daarom voorbereid: ,,Alle meldingen van de Rijksoverheid staan open. En we hebben een escape-plan: zo snel mogelijk naar het vliegveld rijden zodra alles op slot gaat.”

Alle meldingen van de Rijksover­heid staan open. En we hebben een escape plan.Ilhem Ouhadou

De zussen Ramkaddem weten hoe stressvol het is om vast te zitten in een land. ,,Het overkwam onze vader. Die kwam maart dit jaar net op het nippertje terug, maar we hebben hem wel in Parijs moeten ophalen.” Khaled Tahta die op weg is naar de rij voor zijn vlucht, overkwam hetzelfde. ,,Ik heb vorig jaar vijf maanden vastgezeten tijdens de noodtoestand. Pas met de zesde repatriëringsvlucht kon ik terug naar Nederland.” Toch hebben hij en zijn vader een ticket gekocht. ,,We hadden nog wat tegoed van de vliegmaatschappij”.

Chaotisch

Dinsdagavond zag Tahta op het Arabisch nieuws hoe ‘chaotisch’ het was op het vliegveld van Casablanca. Op aandringen van de Marokkaanse koning, biedt de nationale luchtvaartmaatschappij RAM voor extreem lage prijzen tickets aan. ,,En toch moesten reizigers uit Frankrijk en België hun ticket bijbetalen bij aankomst”, aldus Tahta die dat uit het nieuws vernam.

Jamani El Khattabi betaalde 483 euro voor een retourtje met Transavia. ,,Prima toch? Ik heb hier lang op gewacht. Mijn ticket voor februari was geannuleerd. Maart, april, hetzelfde. Nu kan het gelukkig.”

Goedkope tickets? Daar ga ik echt niet aan beginnen.Jamani El Khattabi

Hoe het voelt om naar Marokko te vliegen? ,,Als naar huis gaan”, zegt El Khattabi met een glimlachje. ,,We gaan er van genieten.” Naast de drie koffers als ruimbagage neemt hij ook een hengel mee. ,,Als je uit Al Hoceima komt en je vist niet, dan twijfel ik of je wel écht uit Al Hoceima komt”, zegt hij lachend. 

Ilhem Ouhadou is bovenal blij voor haar moeder die meegaat. ,,Na het overlijden van mijn vader in januari, kwam ze terug naar Nederland. Ze is een beetje aangesterkt. We gaan nu terug naar iets wat we daar hebben achtergelaten.”

klik en neem een kijkje