Miljardair Elon Musk heeft op sociale media beloofd om voor 6 miljard dollar (5,2 miljard euro) aan aandelen van Tesla te verkopen en het bedrag te schenken. Mits het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties kan bewijzen dat je met dat bedrag de honger de wereld uit kan helpen. 

Het aanbod volgde op een artikel van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daarin was te lezen dat 2 procent van de rijkdom van Elon Musk een einde kon maken aan de wereldwijde hongersnood. Volgens David Beasley – de directeur van het Wereldvoedselprogramma – hoeft maar een klein groepje ultrarijken eenmalig een fractie van hun vermogen te doneren om zo wereldwijd hongersnood op te lossen. Hij noemde Jeff Bezos en Elon Musk bij naam.

De miljardairs moeten nu actie ondernemen, vindt Beasley. ,,We hebben ruim vijf miljard euro nodig om 42 miljoen mensen te helpen. Ze gaan dood als we ze niet kunnen bereiken.” Hij vindt dat de geste die hij vraagt van de rijksten ter aarde ‘niet zo ingewikkeld is’. ,,Ik vraag ze niet om dit elke dag te doen, ook niet elke week of elke maand. Eenmalig, want we zitten nu in een crisis zoals we nooit eerder kenden.” 

Rijkste man ter wereld

Beasley beschrijft hoe er nu een ‘perfecte storm’ is van verschillende crises. ,,Klimaatverandering, covid-19 en conflicten als in Afghanistan zorgen ervoor dat in verschillende landen hongersnood heerst of aanstaande is.” Uit een rapport van het Wereldvoedselprogramma deze week blijkt dat de helft van de Afghaanse populatie, 22,8 miljoen mensen, honger lijdt. Het land balanceert op het randje van een humanitaire crisis, met 3,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar die risico lopen om ondervoed te raken.

Humanitaire organisaties als het Wereldvoedselprogramma hebben grote problemen om mensen in nood te bereiken. Landen als Afghanistan en Ethiopië zijn te gevaarlijk of laten geen hulpverleners toe. ,,Ik weet niet waar we het voedsel vandaan moeten krijgen. We hebben geen brandstof, geen geld om onze mensen te betalen en we krijgen onze vrachtwagens niet op de juiste plekken.”

Volgens de miljardairslijst van zakenblad Forbes is Elon Musk op dit moment afgetekend de rijkste man ter wereld, met een nettowaarde van maar liefst 292,6 miljard dollar (253 miljard euro). Ter vergelijking: Amazon-oprichter Jeff Bezos komt op de tweede plaats met 195,9 miljard dollar (169 miljard euro).

Als de VN kan zeggen hoe je met 6 miljard dollar de honger de wereld uit kan helpen, zal ik meteen aandelen van Tesla verkopen en het doenElon Musk

Voorwaarde

Musk reageerde gisteren via Twitter op de uitspraken van Beasley. ‘Als de VN hier in dit draadje kan zeggen hoe exact je met 6 miljard dollar de honger de wereld uit kan helpen, zal ik meteen aandelen van Tesla verkopen en het doen’, schreef hij. Er was wel een duidelijke voorwaarde: ‘Het moet wel een open source-uitleg zijn, zodat het publiek precies ziet hoe het geld wordt besteed.’

Beasley reageerde na enkele uren op het aanbod. ‘Het stuk van CNN was niet accuraat’, twitterde hij. ‘Zes miljard dollar zal geen einde maken aan wereldwijde hongersnood, maar het zal geopolitieke instabiliteit en massamigratie voorkomen, en 42 miljoen mensen redden die op de rand van de hongerdood staan. Een nooit eerder geziene crisis en een perfecte storm die veroorzaakt wordt door corona, conflicten en de klimaatcrisis.’

En het ging nog verder met een nieuwe oproep. ‘Met jouw hulp kunnen we hoop en stabiliteit brengen, en de toekomst veranderen. Laat ons praten. Het is niet zo moeilijk als de Falcon Heavy (een krachtige en deels herbruikbare commerciële draagraket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk, red.), maar er staat te veel op het spel om niet minstens een gesprek te hebben. Ik kan op de volgende vlucht naar jou toe zitten. Gooi me maar buiten als het je niet aanstaat wat je hoort.’

Zonlicht 

Het is niet duidelijk of het aanbod van Musk nog geldt na deze nieuwe ontwikkeling. ‘Publiceer uw huidige en voorgestelde uitgaven in detail, zodat mensen precies kunnen zien waar het geld naartoe gaat. Zonlicht is een wonderlijk iets’, klonk het.

Bezos heeft nog niet op de oproep gereageerd. Musk ondertekende in 2012 de Giving Pledge, een initiatief waarbij de rijken beloven minstens de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken, tijdens hun leven of na hun dood.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelWat kunnen we verwachten van de maatregelen?
Volgend artikelHans (62) stopt met Huis 56 in Ugchelen: ‘Genaaid door de overheid’