De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is geen voorstander van een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Turkije is zelf al sinds 1952 lid van het bondgenootschap, en kan de toetreding van nieuwe landen dwarsbomen.

Of het land ook echt zo ver zal gaan, zei Erdogan niet, maar de Turkse president liet wel weten ‘geen positief oordeel’ te hebben over de toetreding van Zweden en Finland.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne tonen de Scandinavische landen interesse om toe te treden tot de NAVO. Vrijdag liet de regering van Finland, dat direct aan Rusland grenst, officieel weten zich aan te willen sluiten bij het bondgenootschap.

In Zweden wordt dit weekend een beslissing verwacht over een mogelijke toetreding tot de NAVO.

Unaniem besluit

Als Turkije zich niet achter de eventuele aanvragen van Zweden en Finland schaart, betekent dit dat die landen geen lid kunnen worden van het bondgenootschap, omdat de toetreding van nieuwe leden unaniem goedgekeurd moet worden. 

Erdogan neemt het de Scandinavische landen kwalijk dat zij PKK, YPG en PYD steunen. Turkije ziet die partijen als terroristische organisaties.

In het bondgenootschap zitten dertig landen, die beloven elkaar te beschermen bij een eventuele oorlog. De meeste Europese landen, waaronder Nederland, maken deel uit van de NAVO, net als de Verenigde Staten en Canada. 

RTL Nieuws

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelSuikerfeest? Ramadanfeest zal je bedoelen
Volgend artikelTurkije sluit de NAVO-deur voor Zweden en Finland