Een vredesakkoord over Oekraïne lijkt binnen handbereik. De Turkse leider Erdogan zou met zijn opstelling haast een Nobelprijs voor de Vrede in de wacht kunnen slepen.

Ineens, vanuit het niets, gloort er hoop voor Oekraïne. Een vredesakkoord lijkt binnen handbereik. Nooit eerder de afgelopen weken waren de tekenen voor een spoedig einde van deze oorlog zo positief.

De voorstellen die dinsdag op tafel belandden, behelzen onder meer een langjarige neutraliteit van Oekraïne. Dat betekent: geen Navo-lidmaatschap en geen buitenlandse militaire bases op Oekraïens grondgebied. De betrokken onderhandelaars durven zelfs al hardop te dromen van een op handen zijnde topontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en diens Oekraïense collega Volodimir Zelenski – het laatste stapje voor een vredesakkoord.

Er is een ander aspect dat vooral aandacht verdient; het wonderlijke kwartet dat een hoofdrol speelt in dit hoopvolle onderhandelingscircus. Dat zijn Turkije en Canada.

Gastland Turkije heeft zich in één klap opgewerkt tot majeure speler op het wereldtoneel.

President Recep Tayyip Erdogan sprak de leiders van de onderhandelingsdelegaties toe. Hij sprak van een historische verantwoordelijkheid. ,,Jullie leggen het fundament voor vrede”, zei hij. ,,De hele wereld wacht op het goede nieuws. Wij staan klaar om jullie te helpen.”

Als het allemaal lukt, zou Erdogan met zijn huidige opstelling haast een Nobelprijs voor de Vrede in de wacht kunnen slepen. Een Mark Rutte of Joe Biden zijn daar ver bij uit de buurt. En eerlijk: dat is toch iets om over na te denken.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelHuseyin T. en broer Ali T. doodgeschoten McDonald’s Zwolle
Volgend artikelVerdachte aangehouden voor schietpartij in McDonald’s Zwolle