Bij de Al Aqsamoskee in Jeruzalem, een voor moslims en joden belangrijke en heilige plek, is vrijdagochtend een botsing geweest tussen de Israëlische politie en een groep Palestijnen. Medici zeggen tegen persbureau AP dat ten minste 67 Palestijnen gewond zijn geraakt. Andere media spreken van nog meer gewonden.

De islamitische organisatie die de moskee beheert, zegt dat de Israëlische politie vóór zonsopgang optrad toen duizenden gelovigen zich bij de moskee verzamelden voor het vroege ochtendgebed tijdens de heilige maand ramadan.

Israël zegt dat de politie is binnengekomen om rotsen en stenen te verwijderen die door Palestijnen waren verzameld voor gewelddadige doeleinden. Drie politieagenten raakten gewond.

Geweld tussen Israël en de Palestijnen laait op tijdens ramadan

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in 1967. De Palestijnen willen in die gebieden een onafhankelijke staat vestigen, maar besprekingen daarover liggen in de ijskast.

De laatste weken is er sprake van een golf van geweld in het gebied. Op verschillende dagen werden Palestijnen gedood door de Israëlische politie. De spanningen lijken verband te houden met de ramadan, want ieder jaar wordt het conflict tussen de twee groepen vergroot tijdens de vastenmaand.

Vorig jaar was de Al Aqsamoskee het toneel van verschillende rellen die begonnen naar aanleiding van de uitzetting van Arabieren uit hun woningen in een wijk in Oost-Jeruzalem.

De moskee, die na Mekka en Medina de belangrijkste plek is voor moslims, ligt in het oostelijke gedeelte van Jeruzalem. Dat is in de ogen van de Palestijnen ‘hun’ gebied. Het maakt de moskee tot een plek waar geweld altijd op de loer ligt.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelDilara Şahin’den güzel haber: ayağa kalktı ve ilk adımları attı
Volgend artikelTurken vliegen met paraglider naar Griekenland, mogelijk vluchtpoging