Home Nieuws Corona Gratis coronatesten voor vakantiegangers in juli en augustus

Gratis coronatesten voor vakantiegangers in juli en augustus

Iedereen die in juli of augustus op vakantie wil naar het buitenland, mag zich gratis op het coronavirus laten testen. Dat maakte demissionair minister De Jonge vrijdag bekend in de persconferentie over de coronamaatregelen. Het kabinet komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.

De gratis coronatesten zijn specifiek bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn of naar een land gaan waar een negatieve test vereist is om binnen te komen. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Waterstaat en Infrastructuur schat dat er in juli en augustus maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn.

Vakantiegangers kunnen straks op drie manieren gebruikmaken van de gratis test. Voor een coronatest die via een reisorganisatie wordt afgenomen bij een vakantie in juli of augustus kan de reiziger een vergoeding aanvragen. Dat geldt ook voor testen die al betaald zijn bij het boeken van een reis voor juli of augustus. Daarnaast kunnen reizigers een gratis test krijgen bij een door de overheid gecontracteerde partij.

Rutte en De Jonge over vakantie: ‘Indien nodig kan je je gratis laten testen’

Een deel van de gratis testen zal bij de GGD’en plaatsvinden. De maximale capaciteit is daar 35.000 testen per dag, zodat ook voldoende capaciteit overblijft voor het testen van mensen met coronaklachten.

De uitslag van een gratis PCR-test komt binnen 24 uur en de uitslag van een antigeentest (sneltest) binnen 3 uur, belooft Van Nieuwenhuizen. De uitslag kan gedownload worden in de CoronaCheck-app, die getoond kan worden aan de grens en op luchthavens. Reizigers mogen de testuitslag ook op papier laten zien.

Potje van 350 miljoen euro

Eerder stond het kabinet niet te springen bij het aanbieden van gratis testen. Daar zou een potje van 350 miljoen euro voor nodig zijn. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei aanvankelijk dat hij de kosten voor zo’n coronatest bij de reguliere vakantiekosten vond horen. Mensen zouden die daarom zelf moeten betalen. In de Tweede Kamer was wel een meerderheid voor gratis testen, en ook de Europese Commissie wilde alle EU-landen verplichten om coronatests gratis te maken voor vakantiegangers.

Het kabinet schat nu dat de gratis testen in juli en augustus zo’n 250 miljoen euro gaan kosten.

Alleen voor reizen in juli en augustus

Deze zomer kunt u zich gratis laten testen voor reizen. Dat kan tot en met 31 augustus. Bent u negatief getest? Dan kunt u de testuitslag downloaden of uitprinten via CoronaCheck.nl. Hiermee kunt u vanuit Nederland aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. En kunt u de grens over met de auto. 

Afspraak maken vanaf 30 juni

U kunt zich tussen 1 juli en 31 augustus gratis laten testen als u naar een land gaat dat een coronabewijs of een negatieve testuitslag eist. Een afspraak maken kan vanaf 30 juni. Testen vóór 1 juli betaalt u zelf. 

klik en neem een kijkje