Home Nieuws Het huisje van Bert uit Giethoorn gaat na zijn dood naar vluchtelingen

Het huisje van Bert uit Giethoorn gaat na zijn dood naar vluchtelingen

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken TP

Als Bert Analbers uit Giethoorn komt te overlijden, of als hij er eerder uit gaat, moet zijn huurhuis naar vluchtelingen gaan. Ook schenkt hij zijn huisraad aan degene die dan in het huisje aan de Sportlaan komt te wonen. Woningcorporatie Wetland Wonen omarmt het hartverwarmende idee van de 75-jarige Gieterse. 

Die overigens aangeeft dat ze nog wel even geduld moeten hebben. ,,Ik voel me nog kiplekker en knijp er nog lang niet tussenuit.’’ Op bezoek bij Analbers valt hij gelijk met de deur in huis. ,,Ik ben anders dan een ander. Neem geen blad voor de mond en zeg hoe ik er over denk. Tegen iedereen en overal.’’ Zo, dat is duidelijk. Hij serveert een kop koffie, gaat zitten op de bank en steekt van wal. 

Over zijn Twentse afkomst, zijn voetbalverleden als succesvolle trainer van de tweede elftallen van VV Steenwijk en MSC Meppel, zijn werk in de horeca, onder meer als kok, in Ootmarsum, Hollands Venetië in Giethoorn en De Otterskooi in Dwarsgracht, de breuk met familieleden, zijn sociale bewogenheid (‘Ik kom uit een echt rood nest’)  én de vluchtelingenkwestie.

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken.. Inline

Dan zit ik hier op de bank naar de televisie te kijken met die mensonte­ren­de beelden aan de Poolse grens en hou ik het niet droog, Bert Analbers

Het houdt hem al veel langer bezig, zegt hij. Zo is hij op het idee gekomen om zijn huurwoning en al zijn spullen weg te geven aan iemand die met niets naar ons land is gekomen. Die is gevlucht voor geweld, zijn of haar leven op het spel heeft gezet voor een beter leven en vrijheid.

,,Dan zit ik hier op de bank naar de televisie te kijken met die mensonterende beelden aan de Poolse grens. Dan hou ik het niet droog, al ben ik een grote kerel van 75 jaar oud.’’

Hebzucht

,,Ik zie zoveel hebzucht om mij heen, zelfs bij vrienden, mensen waarmee ik een pilsje drink, die ik nog wel eens heb geholpen met dingetjes. Daarom geef ik al mijn spulletjes liever weg aan mensen die er echt iets aan hebben’’, zegt hij over onder meer de bank, tafel, televisie, wandversieringen, keukeninventaris, bed, kasten en noem maar op. ,,Maar de woning is natuurlijk niet van mij.’’ 

De Gieterse (‘Ik huur dit huisje nu iets van twintig jaar’) benaderde daarom directeur/bestuurder Timmerman van woningcorporatie Wetland Wonen en legde hem zijn idee voor. ,,Hij kwam op bezoek en beloofde het te gaan bespreken met zijn achterban. Korte tijd later liet hij weten dat ze er mee instemmen.’’

,,Ik was echt in de wolken. Eindelijk iemand die de daad bij het woord voegt. Want gemeenten en woningcorporaties praten er wel over, maar er is nauwelijks fatsoenlijke opvang voor vluchtelingen en er zijn veel te weinig woningen voor statushouders.’’

Werkvolk

Daarom komt dankzij Analbers straks Sportlaan 14 in Giethoorn beschikbaar. Groot is het niet, maar de huurwoning is over enige tijd wel klaar voor de toekomst. Want werkvolk loopt in en uit. De woning van Bert Analbers wordt – met de andere huurhuizen van Wetland Wonen in de buurt van de sportvelden – opgeknapt en verduurzaamd. Met onder meer zonnepanelen op het dak en een betere isolatie.

 ,,Eigenlijk hoop ik dat het over een aantal jaren helemaal niet nodig is, en dat mensen die nu vluchten gewoon in hun eigen hutje kunnen blijven wonen.’’

Ze zijn nog lang niet van me af in Nederland, wat ik zo langzamer­hand een racistisch land begin te vindenBert Analbers

Als het aan Bert Analbers ligt kan het nog wel even duren voordat er een statushouder in kan trekken, maar hij is opgelucht dat het in ieder geval nu goed is geregeld als binnenkort de handtekeningen bij de notaris zijn gezet. ,,Ik knijp er nog lang niet tussenuit want ik ben er nog om te knokken voor die vluchteling. Ze zijn nog lang niet van me af in Nederland, wat ik zo langzamerhand een racistisch land begin te vinden.’’ 

Hij noemt dan een voorbeeld. ,,Ik ben regelmatig in Meppel. Dan kom ik langs die enorme boot waarop ze nu vluchtelingen tijdelijk opvangen. Moet je de mensen eens horen die daar aapjes komen kijken. Want zo zie ik het. Verschrikkelijk wat je dan hoort.’’

Dat het anders kan bewijst hij zelf. ,,Ach jongen, ik heb hier in de buurt een bootje liggen. Ga ik lekker mee vissen, samen met mijn Surinaamse kameraad die hier even verderop woont.’’

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken (BA)
Vorig artikelBenzineprijzen dalen binnenkort weer naar normaal niveau
Volgend artikelBoodschappen: zo bespaar je gigantisch veel geld