Oekraïne laat alle mannen van 18 tot 60 jaar niet het land uitgaan om het land te verdedigen. Hoe zit dat in Nederland? Kunnen Nederlanders opgeroepen worden als het escaleert in Oekraïne? En hoe zit het met het verschil tussen mannen en vrouwen?

Ook via Google wordt sinds een week opvallend vaak gezocht op de term ‘dienstplicht’, blijkt uit gegevens van de zoekmachine. „De afgelopen dagen hebben wij tientallen vragen gekregen over de dienstplicht”, laat een woordvoerder van Defensie weten. „Normaal gesproken gebeurt dat slechts één keer per week.”

Volgens de woordvoerder willen ‘mensen weten wat het conflict in Oekraïne voor hen betekent’. „Wordt de dienstplicht weer geactiveerd?” Het ministerie in Den Haag kan bezorgde bellers direct geruststellen. „Ze krijgen van ons te horen dat dit helemaal niet aan de orde is. Nederland heeft een beroepsleger dat in staat is om in NAVO-verband grondgebied te verdedigen. Mocht het zo zijn dat we weer in een situatie als die van de Koude Oorlog terechtkomen, dan ben je vele jaren kwijt aan voorbereidingen om de dienstplicht weer in te voeren.”

Dienstplichtwet

Volgens Defensie kost het tijd om materieel, gebouwen en instructeurs klaar te maken voor vele tienduizenden – en misschien wel honderdduizenden – dienstplichtigen. „De hele defensieorganisatie zou dan op de schop moeten”, aldus de woordvoerder. „Dat willen we helemaal niet. Kijk, we weten niet hoe de situatie over tien of twintig jaar is. Daarom bestaat de dienstplichtwet inderdaad nog, puur voor de zekerheid. Maar op dit moment is er geen reden om de opkomstplicht in te voeren.”

Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht opgeschort. Wie 17 jaar wordt, ontvangt nog wel een brief over de inschrijving voor de dienstplicht. Die plicht geldt sinds 2020 ook voor vrouwen. Daarom krijgen ook meisjes op hun 17e een brief dat ze kunnen worden opgeroepen voor het leger.

Foto door Somchai Kongkamsri van Pexels

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelTrump haalt uit naar ‘zwakke’ Biden: ‘Invasie zou niet zijn gebeurd als ik president was’
Volgend artikelRutte belt met Erdogan: Nederland-Turkije schouder aan schouder inzake