Artsen die (hydroxy)chloroquine of ivermectine voorschrijven tegen covid-19 krijgen daarvoor vanaf nu een boete van maximaal 150.000 euro opgelegd door de inspectie. Het kan daarbij ook gaan om andere medicijnen die buiten de richtlijnen om worden voorgeschreven. De IGJ roept apothekers op melding te doen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd krijgt geregeld meldingen dat artsen medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de behandeladviezen voor covid-19, zo meldt de IGJ op de eigen website. De woordvoerder van de IGJ kan desgevraagd niet toelichten over hoeveel artsen dit precies gaat en wat hun specialisme is.

‘We zijn hierover in gesprek geweest met een aantal artsen, maar omdat sommigen er gewoon mee doorgaan, gaan we nu over tot het opleggen van boetes. We gaan nu niet meer waarschuwen’, aldus de woordvoerder. De boetes kunnen volgens haar in de duizenden euro’s lopen. ‘Een echt minimumbedrag is er niet en de precieze hoogte van een boete zal afhangen van de omstandigheden. Heeft de arts het geneesmiddel één keer voorgeschreven of meerdere keren? Aan hoeveel patiënten is het voorgeschreven, dat soort zaken. De maximumhoogte voor een boete is 150.000 euro.’

De inspectie ziet het voorschrijven als een risico voor de kwaliteit van zorg en wijst erop dat alle artsenberoepsgroepen in Nederland afraden (hydroxy)chloroquine of ivermectine te gebruiken voor het voorkómen of behandelen van corona. Voor (hydroxy)chloroquine is volgens de IGJ bewezen dat het niet effectief is tegen covid-19 en tegelijkertijd ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Ook voor het gebruik van ivermectine is geen wetenschappelijke onderbouwing. De IGJ stelt dat het is toegestaan om geneesmiddelen off-label voor te schrijven, maar dat daarvoor strenge regels bestaan.

Ook apothekers kunnen erop worden aangesproken als ze deze medicijnen ten onrechte verstrekken. De IGJ roept hen op melding te doen als ze recepten krijgen aangeboden en vermoeden dat dit voor de behandeling van corona is.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelPermanente Instagram-ban voor Wahib
Volgend artikelRisico’s van sterilisatie met ethyleenoxide