Home Nieuws Honderden miljoenen euro extra voor horeca en cultuur

Honderden miljoenen euro extra voor horeca en cultuur

De Coalitie trekt honderden miljoenen extra toe aan bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden, bijvoorbeeld in de horeca. Volgens bronnen uit Den Haag gaat het kabinet de komende dagen de laatste aanpassingen aan het finetunen.

Het doel is om extra steun te bieden aan bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet hebben dan voorheen. Ze kunnen 85 procent van hun vaste kosten terugkrijgen. Tot nu toe bestond er alleen een regeling waarbij alle bedrijven met een omzetverlies van meer dan 30% maximaal 50% van dit verlies ontvangen.

In de praktijk zullen vooral de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche van de verruiming profiteren. In een groot deel van die sectoren wordt op dit moment nauwelijks iets verdiend.

Het geld wordt gebruikt om de huur en energierekeningen te betalen. Daarnaast kunnen geïnteresseerde bedrijven op NOW blijven rekenen voor salarisondersteuning. Aanvankelijk moesten financiële ondersteuningsprogramma’s zoals NOW op 1 januari worden afgebouwd, maar dat plan werd verlaten. Volgens bronnen uit Den Haag zou sparen nu niet gepast zijn.

Geen experimenten met restaurants

Minister Wiebes vindt experimenten met het onder voorwaarden openen van restaurants, zoals onder meer D66 had voorgesteld, onnodig. “We kunnen proeven doen wat we willen, maar restauranthouders zijn heel goed in staat om zodra dat weer kan op een verantwoorde manier open te gaan. Maar de vraag is wanneer het verantwoord is, want het virus zit ons op de hielen”, zei hij vandaag.

Hij voegde eraan toe dat er wel proeven komen met evenementen en misschien ook cafés. Die experimenten zijn dan bedoeld om het moment dat hele sectoren opengaan naar voren te kunnen halen.

Of de steunmaatregelen ook genoeg zullen zijn voor de horecaondernemers die hebben gedreigd in januari de deuren weer te openen, weet Willemsen niet. Hij zegt dat het geld zeer welkom is bij elke horecaondernemer, maar verwacht dat er toch ook ondernemers zullen omvallen.

klik en neem een kijkje