Home Nieuws Johan Derksen over Turkije: ‘Het is gewoon een kutland eerste klas’

Johan Derksen over Turkije: ‘Het is gewoon een kutland eerste klas’

Johan Derksen verwacht weinig van het statement dat het Nederlands elftal vermoedelijk dinsdag gaat maken tegen Turkije en Qatar. De analist van Veronica Inside noemt Turkije ‘een kutland eerste klas’,

Nederland gaat woensdag op bezoek bij Turkije voor de start van de WK-kwalificatiecyclus. Vrijdag werd in Veronica Inside gesuggereerd dat de spelers van Oranje dinsdag met een statement tegen het land zullen komen. Derksen maakt van de gelegenheid gebruik om zich uitermate kritisch uit te laten over Turkije. “Erdogan is uit de Istanbul-Conventie gestapt”, weet Derksen. “Dat heeft Erdogan dus gedaan omdat hij vond dat homoseksuelen de conventie hadden gekaapt. Want die wilden daarin doordrammen dat homofilie gezien moest worden als iets normaals. Dat is gewoon een kutland eerste klas!”

Turkije is uit het omstreden Istanbul-verdrag gestapt. Veel Turken waren het langer over eens dat de inhoud niet in lijn is met traditionele familiewaarden en vroegen de regering om er direct een einde aan te maken.

De Istanbul Conventie beschreef de uitleg van gendergelijkheid welke indirect homoseksualiteit promoot, vindt de Turkse samenleving.

Het verdrag had als dekmantel het beschermen van geweld tegen vrouwen. “Dat is al grondwettelijk bepaald”, reageerden Turkse politici.

Verder haalt Derksen genadeloos uit naar bondscoach Frank de Boer. “Die heeft in Qatar gewoond! En die broer (Ronald, red.), die het durft te verkondigen ‘dat het wel meevalt daar. Want in Nederland zijn er ook weleens problemen.’ En Frank de Boer, die zijn mond houdt, die net doet alsof hij gek is. Het is echt een schande, dat de Nederlandse bondscoach zo’n houding aanneemt. Frank de Boer moet nu eens realistisch zijn en beginnen om te zeggen: ‘Sorry mensen, ik heb daar gewoond en gevoetbald. Maar ik was verblind. Ik was daar om geld te verdienen en ik heb niet verder gekeken dan mijn neus lang was. Maar nu heb ik met terugwerkende kracht gezien wat daar daadwerkelijk aan de hand is. En eigenlijk zouden we niet moeten voetballen in een land waar de mensenrechten zo slecht geregeld zijn.’ Dat doet hij niet, want hij heeft boter op zijn hoofd. Hij en zijn broer hebben daar hun zakken gevuld en ze proberen ons nu nog wijs te maken dat het een prima land is om te wonen. Ja, als je dollars hebt! Twee miljoen van de mensen die daar wonen zijn eenvoudige slaven die zich de pleuris moeten werken voor een hongerloon.”