Home Nieuws Binnenland Jumbo opent tweehonderd nieuwe kletskassa’s

Jumbo opent tweehonderd nieuwe kletskassa’s

Supermarktketen Jumbo opent komend jaar tweehonderd nieuwe zogeheten kletskassa’s. Dat zijn kassa’s voor mensen die geen haast hebben en “graag een praatje zouden maken” bij het afrekenen, aldus de supermarktketen. Er zijn al enkele kletskassa’s, waaronder in het Brabantse Vlijmen. De eerstvolgende komt in het eveneens Brabantse Udenhout.

In de zomer van 2019 werd de eerste kletskassa geopend. Volgens Jumbo was dat een groot succes en is “de tijd rijp” om het concept verder uit te breiden. Daarbij kijkt Jumbo naar gebieden waar eenzaamheid veel voorkomt.

De problemen rondom eenzaamheid zijn tijdens de coronapandemie verergerd, meldde onder meer de Luisterlijn. Die telefonische hulpdienst voerde vorig jaar een recordaantal gesprekken met mensen die ergens mee zaten. Dat lag vooral aan de lockdowns, waardoor mensen zich somberder voelden.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht becijferden eerder dat ernstige eenzaamheid de samenleving 2 miljard euro extra zorg kost. Volgens de universiteit voelt een op de tien Nederlanders zich ernstig of zeer ernstig eenzaam en maar liefst vier op de tien Nederlanders ervaren enige mate van eenzaamheid.

Koepelorganisatie van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat de toename van zelfscankassa’s zorgt voor minder drukte bij gewone kassa’s. “Dat geeft ruimte voor een praatje”, aldus een woordvoerder.

Jumbo is lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op donderdag 30 september start de Week tegen Eenzaamheid.

Via: NU

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelZware beveiliging voor demissionair premier Rutte, dreiging uit criminele hoek
Volgend artikelEx-Fenerbahçe-speler Sezer Öztürk opent vuur: één dode, vier gewonden