Home Nieuws Kind voorin auto, wanneer mag dat?

Kind voorin auto, wanneer mag dat?

Veilig rijden met de kinderen in de auto. Dat staat natuurlijk voorop! Wanneer mag een kind voorin de auto? Lees hieronder de regels in 2021.

Wanneer mag een kind voorin de auto?

Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of je auto voorin een kinderslot heeft. Baby voorin auto? Ja dat mag ook.

Vanaf welke lengte mag een kind voorin de auto zonder kinderzitje?

Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger. Voorin én achterin.

Airbag en vervoer kind

Heeft de zitplaats van het kind een airbag? Dan mag u het kind alleen achterstevoren vervoeren als u de airbag heeft uitgeschakeld.

Gordelverlenger niet toegestaan bij kinderzitje

Gebruik geen gordelverlenger bij een autokinderzitje. Er is geen zicht op de kwaliteit hiervan. Is de gordel te kort? Laat dan een andere goedgekeurde autogordel aanbrengen. 

Uitzonderingen regels vervoer kinderen

Er zijn uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto. Zo hoeven kinderen jonger dan 3 jaar in een taxi of bus niet in een autostoeltje. Ook kunt u een ontheffing krijgen als uw kind om medische redenen niet in een autostoeltje kan.

Regels buitenland voor vervoer van kinderen

De regelgeving voor het vervoer van kinderen in de auto geldt in alle landen van de Europese Unie (EU). Er kunnen wel verschillen zijn. In sommige landen moeten kinderen tot 1,50 meter een autokinderzitje gebruiken. Ook gelden niet overal alle uitzonderingen. Infomeer bij uw reisorganisatie of bij een lokaal verkeersbureau wat de regels zijn in het land waar u naartoe reist.

Let wel op: in het buitenland gelden andere regels

In veel Europese landen moeten kinderen kleiner dan 1,50 meter nog worden vervoerd in een kinderzitje of zitverhoger.

Je kind voorin de auto? Veiligheid voorop!

Bij een peuter of baby voorin plaats je de stoel achterwaarts. Dit is verplicht voor kinderen tot 15 maanden. Reden: kinderen hebben bij een ongeluk veel meer kans op letsel dan volwassenen. Het hoofd van kinderen is in verhouding tot de rest van het lichaam erg zwaar. Bij een voorwaartse botsing is de kans op nekletsel of andere beschadigingen daarom veel groter.

Isofix

Steeds meer autostoeltjes worden bevestigd met Isofix. Dit is een internationaal gestandaardiseerd kliksysteem om autostoeltjes mee vast te zetten. Het kinderzitje klik je vast aan haken die al in de auto bevestigd zijn. Steeds meer auto’s hebben Isofix bevestigingsbeugels. Vanaf november 2014 moeten zelfs alle nieuwe auto’s die verkocht worden, met Isofix uitgerust zijn. Let op: dit systeem is meestal op de achterbank gemonteerd en in mindere mate op de passagiersstoel.

Belangrijke regels voor kinderzitje voorin auto

Er zijn een aantal regels bij het vervoeren van je kind voorin de auto. De belangrijkste regels in 2021 in Nederland:

  • Zorg altijd voor een passende autostoel voorin. Kinderzitjes zijn te koop in verschillende ‘groepen’. Deze groepen sluiten aan bij de lengte of het gewicht van je kind (afhankelijk van de nieuwe of oude regels).
  • Koop altijd een kinderzitje met een ECE keurmerk. Zo weet je zeker dat het aan alle veiligheidsvoorwaarden (i-Size) voldoet.
  • Het kinderzitje moet geplaatst zijn in een passend en goedgekeurd kliksysteem.
  • Je mag je kind alleen achterstevoren in een kinderzitje vervoeren, mits je de airbag bij de bijrijderstoel hebt uitgeschakeld.
  • Het is verboden om een gordelverlenger te gebruiken bij een kinderzitje.
  • In het buitenland kunnen andere regels gelden. Op vakantie? Controleer dan vooraf hoe de regels in je vakantieland zijn.
wanneer mag een kind voorin auto zitten

Deze regels overschrijden? Dat is een boete!

Vervoer je een kind kleiner dan 1,35 meter zonder kinderzitje? Of heb je een kinderzitje in tegengestelde richting geplaatst terwijl de airbag aan stond? In alle gevallen volgt een boete van 140 euro (bron: Openbaar Ministerie). Zonde van het geld! Maar het is vooral onveilig als je bovenstaande regels met een kind voorin de auto overschrijdt.