De rechtbank in Overijssel heeft een 33-jarige Ozlem Ü. veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, omdat ze zich jarenlang voordeed als arts. Volgens de rechtbank had de vrouw “een ziekelijke drang om als arts te werken”, waarbij ze onder meer diploma’s en een zorgregistratie vervalste.

De vrouw zou onder meer als huisarts hebben gewerkt, nachtdiensten hebben gedraaid en patiënten hebben gediagnosticeerd. Ze heeft in haar functie geen patiënten schade toegebracht, maar ze zette wel de gezondheid van de patiënten op het spel, aldus de rechtbank.

“Hoewel de bedrogen werkgevers zorgvuldiger hadden moeten controleren of de vrouw wel echt als arts stond geregistreerd, is het de vrouw die er keer op keer misbruik van maakte”, aldus de rechtbank. Ze zou daarnaast ook misbruik hebben gemaakt van de identiteit van twee vrouwen. Van een van hen gebruikte ze de zorgregistratie, van de ander kopieerde en vervalste ze de diploma’s geneeskunde en cijferlijsten.

Omdat de vrouw kampt met psychische problemen, acht de rechtbank haar verminderd toerekeningsvatbaar. Ook nam de rechtbank in het oordeel mee dat de vrouw spijt heeft betuigd en nog dagelijks leeft met de gevolgen van haar daden. Zo heeft ze onder meer weinig contact met familie en kan ze moeilijk aan een nieuwe baan komen.

Naast de celstraf moet de vrouw twee voormalig werkgevers een schadevergoeding betalen van ruim 14.000 euro.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelWat heb ik nodig om naar Turkije te reizen?
Volgend artikelBasisscholen mogelijk eerder dicht