Een groep van 73 mensenrechtenorganisaties heeft in een open brief aan Facebook-CEO Mark Zuckerberg uitleg gevraagd over het verwijderen van materiaal door het sociale netwerk.

De organisaties zeggen zich “ernstig zorgen” te maken over het verwijderen van “bewijsmateriaal over mensenrechtenschendingen” door Facebook. In het bijzonder noemen ze daarbij politiegeweld.

istockphoto 652263310 170667a
istockphoto 652263310 170667a

Facebook ligt al langer onder vuur vanwege de rol die het bedrijf inneemt in het medialandschap. Zo wordt het netwerk gezien als een nieuwsmedium dat censuur toepast op publicaties van gebruikers.

Als voorbeeld van de censuur noemen de organisaties in de brief het verwijderen van video’s over politiegeweld in de VS, historische foto’s van onder meer de Vietnamoorlog en het verwijderen van activistisch materiaal van de Amerikaanse burgerbeweging Black Lives Matter.

Ook hekelt de groep het deactiveren van accounts van Palestijnse journalisten, vlak nadat Zuckerberg een ontmoeting heeft gehad met de Israëlische premier.

Beleid

De groep vraagt Zuckerberg om uitleg over de regels die Facebook gebruikt voor het verwijderen van materiaal en om een onderzoek in te stellen naar de huidige regels.

Ook wil de groep dat Facebook met duidelijk beleid komt, waarin wordt uitgelegd hoe het bedrijf omgaat met overheidsaanvragen en dat het netwerk komt met een manier waarop gebruikers protest kunnen aantekenen.

Aanpassing

Facebook heeft twee weken geleden in een reactie op de commotie laten weten van plan te zijn om minder censuur toe te passen als het om “belangrijke en nieuwswaardige” berichten gaat.

Het sociale netwerk onderzoekt op welke manier de uitzondering op de standaardregels kan worden toegepast.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelIn de VS is een coup aan de gang en het aantal deelnemers groeit
Volgend artikelTrump is permanent geblokkeerd op Twitter