Home Nieuws Moskee in Deventer ontvangt luier vol met spotprenten en verscheurde koranverzen: ‘Verwerpelijk’

Moskee in Deventer ontvangt luier vol met spotprenten en verscheurde koranverzen: ‘Verwerpelijk’

De moskee van Milli Görüş in Deventer heeft zaterdag een dreigbrief ontvangen. In een envelop die bij de moskee is bezorgd, zat een luier met daarop de tekst ‘paascadeau voor onze jankerds in de maatschappij’. Voorzitter Şükrü Ekici van het moskeebestuur heeft melding gedaan bij de politie: ,,Kennelijk zijn er mensen die het nodig vinden om zoiets verschrikkelijks te doen.”

De envelop werd zaterdag via de post bezorgd bij  de moskee aan de Sint Jurrienstraat, in de wijk Zandweerd. De moskee van de lokale afdeling van de conservatieve Turkse moskeekoepel Milli Görüş was niet de enige moskee in Nederland die zo’n brief heeft ontvangen. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) meldt dat brieven zijn bezorgd bij moskeeën in onder meer Alkmaar, Culemborg, Deventer en Enschede. 

Verscheurde koranverzen

Voorzitter Şükrü Ekici van het moskeebestuur in Deventer noemt de envelop verwerpelijk. ,,Dit is niet leuk meer. Kennelijk zijn er mensen die het nodig vinden om zoiets verschrikkelijks te doen.” Hij ontdekte zondagmiddag pas dat er in de luier ook nog spotprenten van de profeet Mohammed zaten en verscheurde koranverzen. ,,Ik heb er zaterdag meteen melding van gedaan bij onze wijkagent. Je weet niet wie de afzender is, maar zorgelijk vind ik het wel.”

De Centrum Moskee aan de Smyrnadwarsstraat  in Deventer heeft géén brief ontvangen. ,,Gelukkig niet”, zegt Oguzhan Akdemir, woordvoerder van de Centrum Moskee. ,,Toch blijft dit ook voor ons een zorgelijke zaak. Wat ik vooral eruit haal is frustratie, maar waar dat vandaan komt kan ik helaas niet plaatsen. Wij veroordelen deze haatbrieven. Als moskee staan wij altijd open voor dialoog en willen we graag praten over mogelijke verschillen. Het liefst zouden wij ook zo in gesprek willen met de zender van deze brieven.”