Home Nieuws Moskeevrijwilligers uitgescholden tijdens test voor gebedsoproep

Moskeevrijwilligers uitgescholden tijdens test voor gebedsoproep

In Alblasserdam klonk vrijdagmiddag voor het eerst de gebedsoproep van moskee Yunus Emre door een luidspreker. Elke vrijdag zal voortaan een azan klinken door kleine speakers. Dat is een langgekoesterde wens van de moskeegangers waar niet alle buurtbewoners even blij mee zijn. Donderdag kwamen omwonenden en moskeegangers nog met elkaar in botsing over de plannen.

De discussie was zo heftig dat die op die plek de geluid van de speakers overstemde. Daarbij kwamen enkele autochtone Alblasserdammers woest op moskeebezoekers aflopen en combineerden ze de Turkse nationaliteit in woorden met ernstige ziekten.

Een groep van zo’n dertig moskeegangers luistert vrijdag voor het allereerst naar hun openbare gebedsoproep. “We zijn blij dat we het vrijdagmiddaggebed kunnen sieren met de azan. Wij zijn niet uit op provocatie maar willen alleen ons geloof belijden”, leest voorzitter Orhan Yilmaz van moskee Yunus Emre voor uit een verklaring.

Verschillende buurtbewoners zijn minder blij met de oproep. Er loopt een petitie tegen de gebedsoproep en die is inmiddels duizend keer ondertekend. “Het past niet bij de cultuur in Nederland. Zeker niet bij een dorpje zoals Alblasserdam”, zegt de initiatiefnemer van de petitie.

We hebben het altijd als een gemist ervaren dat we de azan niet konden laten horen. Het is een oproep tot het enige gebed dat we niet thuis kunnen bidden, omdat je het gezamenlijk moet doen. We zijn inmiddels met duizend mensen in Alblasserdam, een van de grootste geloofsgemeenschappen in het dorp. Onze ouders durfden er niet van te dromen dat het ooit zou kunnen”, vertelt woordvoerder Tazli Kafa.

Veel te hard, dat moet zachter’’, maakte een bewoonster van de Lindelaan duidelijk. Een andere buurtbewoonster snapte niet dat het gebed uitgerekend aan het begin van de middag moet klinken: ,,Dan slapen de kinderen. Die worden wakker als in de stilte plots dat geluid klinkt.’’

Een vrouw die tijdens de test in haar huis zat vertelt nauwelijks iets gehoord te hebben. Op tien meter van de luidspreker, waar een gewoon gesprek mogelijk was, tikte de decibel-app op de telefoon van gemeenteraadslid Wim van Krimpen de 80 decibel aan: ,,Maar ik heb geen idee hoe nauwkeurig die app is.’’