Op Turkse televisiezenders heerste een feeststemming. Vele prominente Turkse deskundigen en journalisten reageerden, op een enkeling na, tevreden op de zet van Turkije. Zo verscheen al snel de reacties van oppositieleden op sociale media. “Dit hadden we niet verwacht. Petje af voor Erdoğan”, klonk het.

De avond van maandag is een moment geworden die vele Turken niet zullen vergeten. Leek de lira in een vrije val tegen buitenlandse valuta zoals de dollar en euro en bereikte het respectievelijk de waardes 18 en 20,5, kelderden die met 33 procent na een toespraak van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan waarin hij een alternatief financieel model bekendmaakte. Veel Turken ruilden hun buitenlandse valuta in voor de lira en de dollar en euro vielen terug naar de 12- en 14-band.

Een journalist die nooit is te spreken over Erdoğan, vertoonde “raar gedrag” op de televisie na het horen dat de lira weer in waarde steeg.

Een veel voorkomende reactie is ook dat de huidige schommelingen bewijzen dat de waardedaling van de lira niet op economische fundamenten berust en het daadwerkelijk om een economische en psychologische oorlog gaat met als doel een negatieve perceptie over de Turkse economie. De oppositie vroeg meerdere keren om vervroegde verkiezingen, maar die zullen voor juni 2023 niet komen.

Via: Turksemedia.nl

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelThuiswonende volwassen kinderen niet meer op straat gezet na overlijden ouders
Volgend artikelMarokko voert tijdens jaarwisseling avondklok in