Home Nieuws Economie Nederland: Benzineprijs op een recordniveau

Nederland: Benzineprijs op een recordniveau

De prijs van 1 liter benzine is het recordniveau uit 2012 tot op minder dan een halve cent genaderd. De landelijke adviesprijs staat maandag op 1,891 euro, terwijl het absolute record 1,895 euro is. Dat blijkt uit gegevens van UnitedConsumers, dat de actuele brandstofprijzen sinds jaar en dag bijhoudt.

Het record dateert van 2 oktober 2012. Sindsdien was de landelijke adviesprijs niet zo hoog als op dit moment. “Het is op zich wel bijzonder dat dit gebeurt in een tijd waarin minder brandstof wordt verbruikt als gevolg van de coronacrisis”, zegt directeur Paul van Selms van UnitedConsumers.

De voornaamste reden voor de bijzonder hoge benzineprijs is de hogere olieprijs in combinatie met het grotendeels uitblijven van de vraag naar kerosine. “Uit elke liter aardolie die bewerkt wordt, levert de vliegtuigbrandstof minder op, waardoor de benzine duurder wordt”, aldus Van Selms. “Anders loont het raffineren niet meer.”

Binnen Europa is de benzine nergens zo duur als in Nederland. “En we kunnen nu ook niet de grens over om even te tanken”, merkt Van Selms op. Meer dan 1 euro van elke liter gaat aan accijns en btw naar de Staat. “Dat bedrag loopt op met de benzineprijs, aangezien de btw een percentage van de prijs is.”

Niet overal moeten nu recordbedragen aan de pomp worden afgerekend. “Er wordt veel korting gegeven. Consumenten kijken daarnaar.” Dat laat onverlet dat de consument nu flink meer betaalt dan de afgelopen jaren het geval was. Sinds begin dit jaar is de benzineprijs aan een flinke opmars bezig.

Hetzelfde geldt voor diesel, maar de prijs voor 1 liter zit daar nog niet zo dicht tegen het record aan. Diesel was ook in 2012 op zijn duurst, met 1,558 euro per liter, en kost nu 1,519 euro per liter.

klik en neem een kijkje