Home Nieuws Nederland duur voor vliegtickets: zo boek je goedkoper

Nederland duur voor vliegtickets: zo boek je goedkoper

Ben je ook al op zoek naar het goedkoopste vliegticket voor de zomervakantie? Vul dan liever niet Nederland in als land van waaruit je boekt. Want uit onderzoek van ticketvergelijker Kiwi.com blijkt dat je dan heel duur uit bent.

Zo betaal je voor een lange vlucht met een prijsvechter in Nederland gemiddeld 13,55 euro per 100 kilometer. Voor een korte vlucht loopt dat zelfs op naar 73,56 euro. Gemiddeld betaal je voor vluchten die je boekt vanuit Nederland 50,10 euro per 100 kilometer.

En daarmee is Nederland, op België na, het allerduurste land om vluchten te boeken. In België betaal je 50,21 euro per 100 kilometer. Ter vergelijking: vanuit Maleisië betaal je gemiddeld slechts 3,84 euro per 100 kilometer.

Kiwi.com analyseerde voor het onderzoek een miljoen vluchten vanuit 80 landen, en maakt een onderverdeling tussen lange en korte vluchten, en prijsvechters en premium luchtvaartmaatschappijen.

Revenue management

De prijs van een vlucht is van heel veel factoren afhankelijk. De olieprijs, bijvoorbeeld, maar ook de geopolitieke situatie in een land.

Uiteindelijk willen luchtvaartmaatschappijen zo veel mogelijk stoelen bezet hebben per vlucht. Volledige bezetting van stoelen maakt een vlucht rendabel. Dus is het zoeken naar de perfecte prijsbalans die enerzijds een zo hoog mogelijke winst behaalt en anderzijds een zo hoog mogelijke bezettingsgraad. Dat is revenue management.

Locatie speelt daarin ook een rol: een Turkish Airlines-ticket dat je vanuit Duitsland boekt is vaak goedkoper dan een Turkish Airlines-ticket dat je vanuit Nederland boekt.

Bepaalde routes zijn in sommige landen populairder dan in andere, wat ook weer invloed heeft op de prijs.

Is het nou echt goedkoper?

Ik nam de proef op de som en heb geprobeerd via ticketvergelijker Skyscanner vanuit vijf landen een ticket te boeken. De verschillen liepen soms flink op.

Tips als boeken op dinsdag, of juist op zaterdag, kun je gerust vergeten. Wat wel waar is: reizen in het laagseizoen, buiten het weekend en vakanties kan je ook flink wat schelen. 

klik en neem een kijkje