De Nederlandse inflatie is in november tot het hoogste niveau in zeker 24 jaar gestegen. Volgens de Europese meetmethode stegen de prijzen in Nederland met 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in andere eurolanden steeg het gemiddelde prijspeil fors, zo blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Het gaat hier weliswaar om voorlopige cijfers, maar ook uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat sinds zeker 1997 niet zo’n sterke stijging is gemeten. De inflatie is vooral opgelopen door de sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen.

De inflatie loopt in Nederland en andere EU-landen snel op. In september en oktober lag de inflatie in ons land nog op respectievelijk 3 en 3,7 procent. Een jaar eerder, in november 2020, werd een inflatie van 0,7 procent opgetekend.

Het voorlopige inflatiecijfer voor Nederland is relatief hoog. Alleen in de Baltische staten, Luxemburg, België en Duitsland valt de inflatie deze maand hoger uit.

In de hele eurozone was de inflatie 4,9 procent op jaarbasis. In oktober was de inflatie op jaarbasis nog 4,1 procent.

De hoge energieprijzen zijn de grootste aanjager. Die stegen in de eurolanden met ruim 27 procent. In de afgelopen tijd zijn onder andere de gasprijzen sterk gestegen door een combinatie van relatief kleine reserves in de EU, een sterk toegenomen vraag door het economisch herstel en de afgelopen koude winter.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelHollanda Emeklilik Borçlanma Ücretleri
Volgend artikelDokter Özlem Ü. bleek toch geen dokter te zijn