De Europese Commissie komt met een positief advies over de toetreding van Oekraïne, maar stelt wel voorwaarden aan het kandidaat-lidmaatschap. Die voorwaarden zijn vooral gesteld om tegenstanders, zoals Nederland, mee te krijgen.

De Europese regeringsleiders buigen zich daar volgende week over op een EU-top. Als zij unaniem toestemmen met het kandidaat-lidmaatschap, wordt de weg vrijgemaakt om over toetreding te onderhandelen.

Er zijn wel voorwaarden gesteld, die zijn vooral bedacht voor landen die bezwaar hebben tegen de toetreding van Oekraïne. Zo moet Oekraïne nog veel doen om corruptie terug te dringen en de democratie en de rechtsstaat te versterken.

Om kandidaat-lid te worden heeft Oekraïne de instemming nodig van alle 27 huidige lidstaten. Nederland, maar ook Denemarken, Zweden en Portugal, spraken eerder al hun bedenkingen uit. “Nederland was de afgelopen maanden heel huiverig”, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. Na de onvrede over de eerdere, snelle uitbereidingen van de EU, stelt ons land zich terughoudend op. “Méér EU is in de Tweede Kamer geen populaire boodschap. Dus hamert Den Haag op een zorgvuldige procedure.”

Het kabinet vindt het niet eerlijk als Oekraïne voorrang krijgt op andere landen. Op dit moment zijn er al meer landen kandidaat-lid van de EU, waaronder Turkije.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelOnduidelijkheid voor reizigers die niet vanaf Schiphol kunnen vliegen
Volgend artikelMogelijke fraude in Zwolle Isala: Medisch specialisten verdacht van corruptie bij hulpmiddelen