Oekraïne heeft Turkije verzocht de Zwarte Zee voor Russische schepen af te sluiten. Dat heeft de Oekraïense ambassadeur in Ankara donderdag laten weten bij een persconferentie. NAVO-lid Turkije beheert onder het verdrag van Montreux uit 1936 de toegang tot de Zwarte Zee via de Bosporus en de zeestraat de Dardanellen. De Zwarte Zee is strategisch belangrijk vanwege de verschillende havens van Oekraïne en Rusland en de Russische export van onder meer graan.

Turkije heeft nog niet gereageerd op het verzoek. In 2008, toen Rusland de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië in Georgië binnenviel, kreeg Turkije een vergelijkbaar verzoek.

Oekraïne: 40 doden aan onze kant

Aan Oekraïense zijde zijn veertig militairen omgekomen en tientallen gewond geraakt, zegt een adviseur van de Oekraïense president. Ook zijn er burgerslachtoffers gevallen, maar onduidelijk is hoe veel dat er zijn.

In de regio Charkov is een jongetje omgekomen, na een Russische aanval waarbij een appartementencomplex werd getroffen, zeggen hulpdiensten in de regio.

China: deur naar vrede niet sluiten

China roept de betrokken partijen op tot nieuwe gesprekken over de situatie in Oekraïne. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanval van Rusland niet en weigert te spreken van een invasie.

“We hopen nog steeds dat de betrokken landen de deur naar vrede niet sluiten en ervoor zorgen dat de situatie niet verder escaleert.” China roept Chinezen in Oekraïne op om thuis te blijven voor hun veiligheid. Als ze toch de deur uitgaan, wordt opgeroepen om duidelijk zichtbaar een Chinese vlag bij zich te dragen.

China-correspondent Garrie van Pinxreren verwacht dat China in het conflict de rol van ‘wijze buitenstaander’ zal kiezen. De Chinese staatsmedia spreken van een gevaarlijke ontwikkeling in Rusland, maar de invasie wordt dus niet veroordeeld. Zij verwacht dat premier Xi Jinping de banden met Rusland niet op het spel zal zetten, maar zijn steun ook niet luidkeels zal uitspreken. In dat geval zal China moeilijkheden krijgen met de Europese Unie en daarmee de EU richting de Verenigde Staten drijven, voorspelt Van Pinxteren.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelRusland begint militaire operatie, Russische troepen komen Oekraïne binnen via Belarus
Volgend artikelTurkije noemt Russisch ingrijpen ongerechtvaardigd en onwettig