Home Nieuws Offerfeest duur voor moslims: ‘Voor minder dan 250 euro koop je geen...

Offerfeest duur voor moslims: ‘Voor minder dan 250 euro koop je geen lam’

ENSCHEDE – Moslims vieren vandaag het Offerfeest en dat is een prijzige kwestie dit jaar. „Voor minder dan 250 euro heb je dit jaar geen lam in Twente”, vertelt Almeloër Ugur Cete. De Hengelose ondernemer Samed Cekic van slagerij Güven bevestigt dat, maar zegt dat hij het vlees ook duur moet inkopen.

Samed Cekic vraagt zelf 280 euro voor een lam. Hij licht toe dat hij niet anders kan dan de hogere prijs doorberekenen aan de consument. De slager moet zelf ook meer betalen aan de schapenboer, die volgens hem te maken heeft met hogere kosten voor verzorging en voedsel voor de schapen.

Vraag naar rundvlees neemt toe

„Een lam wordt 20 à 30 euro per jaar duurder”, zegt Cekic. Om die reden merkte de Hengelose slager dat moslims er steeds vaker voor kiezen om rundvlees te offeren. „Wij verkopen dit jaar 70 procent rundvlees en nog slechts 30 procent lam. Voor dezelfde prijs heb je meer rund. Veel mensen kiezen ook voor het product omdat ze koe of kalf lekkerder vinden.”

Wij verkopen dit jaar 70 procent rundvlees en nog slechts 30 procent lam. Voor dezelfde prijs heb je meer rund

Hoewel het doneren van offerlam van oorsprong traditie is tijdens het Offerfeest, is rundvlees volgens Samed Cekic ook toegestaan. Islamieten gedenken vandaag wereldwijd dat de profeet Ibrahim bereid was om zijn zoon Ismaël te offeren aan God. Toen God zich realiseerde dat de profeet hier werkelijk toe bereid was, mocht deze uiteindelijk een lam offeren. De profeet deelde samen met zijn zoon het vlees uit aan de armen.

Van moskee via huis naar slachthuis

Ugur Cete vertelt dat moslims vandaag eerst naar de moskee gaan. Pas na het ochtend- en het speciale feestgebed mogen ze offeren. „De meeste moslims ontbijten eerst snel met hun eigen familie. Ze wensen elkaar daarna een fijne feestdag. De mannen gaan naar het slachthuis om het vlees, dat ze vooraf hebben uitgezocht, op te halen.”

Twente kent enkele bekende slachthuizen waar het vandaag een drukte van belang is vanwege het Offerfeest. Voorbeelden zijn slager Bossink in Weerselo en de slachthuizen Beernink en Vleesvee Integratie Twente, beide in Oldenzaal. Het laatste bedrijf verkoopt alleen rundvlees. „Zo’n tachtig stuks, alleen vandaag al”, zegt Wilfried Brookhuis van VIT.

Groepsvorming mag niet

Beernink in Oldenzaal hanteert de coronamaatregelen die zijn opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat betekent geen gezellig samenzijn van veel moslims buiten bij het bedrijf. „We willen geen groepsvorming”, zegt een woordvoerder. De klanten arriveren per auto en die mogen ze ook niet verlaten. Ze rijden door een sluis heen en krijgen daar het offer aangereikt. 

Het Offerfeest is vandaag begonnen en duurt nog tot vrijdag.

klik en neem een kijkje