Home Nieuws Oproep tot gebed in Spijkenisse mag niet harder zijn dan pianospel

Oproep tot gebed in Spijkenisse mag niet harder zijn dan pianospel

De islamitische oproep tot gebed mag vrijdagmiddag en de drie vrijdagen daarna niet harder zijn dan 60 decibel. Dat heeft de gemeente Nissewaard het Nederlands-Turks Ontmoetingscentrum (NTO) in Spijkenisse-Noord laten weten. 60 decibel is het geluid  van pianospel.

Vanwege de Ramadan had het bestuur van het NTO gevraagd of zo’n oproep met behulp van een luidspreker gedaan mocht worden. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst en ook toen was het omdat de moslims vanwege de coronaregels niet samen kunnen komen in het ontmoetingscentrum. Alle activiteiten hiervan liggen stil.

Flyer

Ezan oproep gaat om 14.00 uur en zal zo’n twee minuten duren. Hoewel het een grondwettelijk recht is, had het ontmoetingscentrum toch om toestemming aan de gemeente gevraagd. Die gaf aan dat de buurt wel van tevoren moest worden ingelicht. Dat zou met een flyer gebeuren.

De fracties van de PVV en de Volkspartij zijn niet blij met de islamitische gebedsoproep en vinden dat de moslims ook per sms’je of appje aan het gebed kunnen worden herinnerd. Ze hebben schriftelijke vragen aan burgemeester Foort van Oosten gesteld. Hij heeft daar nog niet op geantwoord.

klik en neem een kijkje
VIAAD