Home Nieuws ‘Pakje sigaretten moet 60 euro worden om rokers af te schrikken’

‘Pakje sigaretten moet 60 euro worden om rokers af te schrikken’

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken TP

Om rokers af te schrikken moet een pakje sigaretten zeker 60 euro kosten. Als een pakje sigaretten 12 euro zou kosten, geeft slechts 10 procent het roken op. Verslaafde rokers zijn lastig te overtuigen en geld blijkt nauwelijks een rol te spelen.

Tot die conclusies komen wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Trouw en AD schrijven vandaag over het onderzoek, waarvoor meer dan 1500 rokers werden gevraagd hoeveel zij zouden roken als sigaretten per stuk tussen de 0 en 6 euro zouden kosten.

Nu kost een sigaret gemiddeld 36 cent, zo’n 8 euro per pakje.

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken.. Inline

‘Sociaal wenselijke antwoorden’

Pas als de prijs enorm stijgt, zo’n 60 euro per pakje, zegt de helft van de rokers te stoppen. Als een pakje geen 8 maar 9 euro kost, zegt slechts 2 procent te stoppen met roken.

“We hebben bewust voor deze manier van ondervragen gekozen”, legt onderzoeker Cloé Geboers aan Trouw uit. “Als je direct vraagt bij welke prijs de grens ligt, krijg je sociaal wenselijke antwoorden. Dan noemen ze een heel hoge prijs – ‘zo makkelijk krijg je mij niet van het roken af’ – of juist een lage prijs.”

‘Nog heel betaalbaar’

Volgens Geboers is de Nederlandse roker bereid een forse prijs te betalen. “Onze resultaten maken zichtbaar hoe verslaafd de rokers zijn én dat de sigaret in Nederland nog heel betaalbaar is”, zegt ze tegen de krant. “Omgerekend naar het besteedbaar inkomen zijn sigaretten in de meeste landen veel duurder.”

Turksomroep.nl is natuurlijk gratis maar neem wel eens een kijkje op een aantal advertenties door er op te klikken (BA)
Vorig artikelVroege opsporing prostaatkanker belangrijk, hier moet je alert op zijn
Volgend artikelNeergeschoten Marco reageert na rellen Rotterdam “Ik was bijna dood”