Home Nieuws Poll: Welke Nederlandse media vertrouw je het meest?

Poll: Welke Nederlandse media vertrouw je het meest?

Welke Nederlandse media vertrouw je

[yop_poll id=”5″]

Nederlanders hebben opvallend veel vertrouwen in media, en ze consumeren al jaren dezelfde hoeveelheid nieuws. Zelfs zorgen over nepnieuws zijn er weinig.

Niemand leest nog kranten. Mensen vertrouwen de media voor geen cent. Iedereen sluit zich op in zijn eigen online filterbubbel. Kroegpraat over de ‘mainstream media’ kent dikwijls het vaste stramien: het was al niks en het wordt allemaal nog veel minder.

Onderzoek naar het feitelijke nieuwsgebruik door Nederlanders laat een ander beeld zien. Daaruit blijkt dat de interesse in nieuws in Nederland al jaren stabiel is, vergelijkbaar met andere westerse landen. Het vertrouwen in nieuwsmedia is in Nederland zelfs uitzonderlijk hoog. Met name traditionele media worden door Nederlanders hoog gewaardeerd, nieuws van zoekmachines en op sociale media wordt aanzienlijk minder vertrouwd.

Donkere scenario’s ontkracht

Het Digital News Report 2020/2021, dat het Commissariaat voor de Media met het Reuters Institute for the Study of Journalism opstelde, staat vol cijfers en statistieken die veel donkere scenario’s over de huidige staat van de media ontkrachten. Daarbij moet een belangrijke kanttekening worden gemaakt, zegt onderzoeker Edmund Lauf: het onderzoek is gedaan voor de coronacrisis en het effect daarvan is dus niet in het onderzoek meegenomen. “Dat soort grote gebeurtenissen heeft doorgaans invloed op hoeveel en op welke manier mensen met nieuws omgaan.”

Het onderzoek, dat in veertig landen is ­gedaan, laat zien dat Nederlanders een grote ­behoefte hebben aan neutraal nieuws. De mate waarin nieuws wordt geconsumeerd blijft al jaren min of meer stabiel, al zijn er wel verschillen tussen leeftijdsgroepen. “Voor mensen boven de 45 jaar, en dat is meer dan 60 procent van de bevolking, is televisie de voornaamste nieuwsbron. Jongeren vinden vaker online hun nieuws. Zij volgen het nieuws ook minder dan ouderen,” zegt Lauf.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelDokter Özlem Ü. bleek toch geen dokter te zijn
Volgend artikelKinderen reizen in 2022 gratis met OV, vraag hem nu aan!