HENGELO – Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen, krijgen in verschillende gemeenten een prepaid-pinpas waarop het leefgeld staat waarmee ze hun levensonderhoud kunnen betalen.

Zo heeft de gemeente Bronckhorst inmiddels driehonderd van deze kaarten besteld en heeft ook Doetinchem deze zogeheten prepaid moneycards besteld.

Oekraïense vluchtelingen die in ons land verblijven, hebben grote problemen met betalingen doordat zij in de meest gevallen geen of verouderde identiteitspapieren hebben. Daardoor kunnen ze geen bankrekening openen waarop het leefgeld gestort kan worden.

Vluchtelingen boven de 18 jaar krijgen leefgeld, als ze eenmaal zijn geregistreerd in Nederland. Met dit geld kunnen boodschappen en andere noodzakelijke aankopen betaald worden.

Vanwege het ontbreken van een bankrekening, krijgen velen dit geld contant uitgekeerd.

Onwenselijk, zegt de gemeente, want zulke grote sommen contant geld brengen veiligheidsrisico’s met zich mee.

Pas nog deze of volgende week

Vandaar dat het leefgeld voor de Oekraïeners nu op een pas wordt gestort. De vluchtelingen krijgen de pas, waar maximaal 2.000 euro op kan, vermoedelijk al deze of volgende week.

In Doetinchem gaat het op een vergelijkbare manier. ,,Idealiter hebben de vluchtelingen een bankrekening waar het leefgeld op gestort kan worden. Voor mensen die dit nog niet hebben, hebben we passen aangevraagd”, laat een woordvoerder weten. ,,Aangezien heel veel gemeenten dit hebben gedaan, duurt de levering nog even.”

In de tussentijd verzorgt Laborijn in Doetinchem cashbetalingen aan vluchtelingen, om te voorkomen dat zij financieel in de problemen komen.

In Montferland, waar de meeste Oekraïense vluchtelingen zitten, kan iemand alleen leefgeld aanvragen met een eigen Nederlandse bankrekening. Zo’n rekening wordt echter niet door de gemeente geregeld.

Dat Bronckhorst driehonderd passen heeft besteld, is om een voorraad te hebben voor als meer mensen deze kant op komen. Ook kunnen de passen later gebruikt worden door Bronckhorsters in ‘broodnood’: ook zij krijgen dan een bedrag op de pas gestort om eerste levensbehoeften te kunnen betalen. Dit geld krijgen zij nu nog contant.

Dit is een artikel van Gelderlander

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelTwitter bant Geertje Wilders: hij noemt de profeet Mohammed een “valse profeet”
Volgend artikelYoussef (17) schoot zijn neef (15) per ongeluk dood: geen celstraf