Ook luchtalarm in Lviv, nabij Poolse grens

Ook in de stad Lviv in het westen van het land klinkt nu het luchtalarm. Lviv is de zevende stad van het land en ligt nabij de Poolse grens.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt de aanval die Rusland in de nacht van woensdag op donderdag geopend heeft op Oekraïne een ‘schaamteloze schending van het internationaal recht’. Hij spreekt van een ‘donkere dag’ voor heel Europa.

‘Duitsland veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen deze gewetenloze daad’, schrijft Scholz over de actie van de Russische president Vladimir Poetin. ‘Onze solidariteit gaat uit naar Oekraïne en het Oekraïense volk.’

Ollongren: Russische inval is illegale daad

De Russische inval in het buurland Oekraïne is ‘een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen’, aldus minister Kajsa Ollongren van Defensie in een eerste reactie.

‘Ondanks onze herhaalde oproep tot diplomatie en de-escalatie heeft Rusland de aanval ingezet op #Oekraïne’, laat de minister op Twitter weten. ‘We staan in nauw contact met onze bondgenoten in NAVO en EU.’

Oekraïne vraagt om extra sancties en wapenhulp

Oekraïne vraagt de internationale gemeenschap om hulp en nieuwe sancties tegen Rusland dat een aanval is begonnen op Oekraïne. Dat twitterde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba.

‘De toekomst van Europa en de wereld staat op het spel’, aldus Kuleba. Hij roept op tot ‘verwoestende sancties’ tegen Rusland en ‘volledige isolatie’ van het land. Verder vraagt hij om wapens en financiële en humanitaire hulp voor Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde in de nacht van woensdag op donderdag een ‘speciale militaire operatie’ aan in Oekraïne. Kort daarvoor hadden twee afvallige Oekraïense regio’s Rusland om hulp gevraagd tegen het Oekraïense leger.

Kabinet houdt spoedoverleg om 10 uur

Vanmorgen om 10 uur houdt het kabinet spoedoverleg over de situatie in Oekraïne. Daarbij zijn in ieder geval premier Rutte, Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Ollongren (Defensie) en Bruins-Slot (Binnenlandse Zaken) aanwezig. Ook zullen er namens de inlichtingendiensten topambtenaren aanwezig zijn. Na afloop van het overleg komt premier Rutte met een verklaring. Eerder vannacht liet hij wel al weten dat Nederland de Russische aanval ‘ten scherpste’ veroordeelt. ‘Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk’, voegde hij toe.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelMyriam D. uit Katwijk die geslachtsdeel van zoontje afknipte psychisch onderzocht
Volgend artikelOekraïne vraagt Turkije Zwarte Zee voor Rusland te sluiten