De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en premier Mark Rutte hebben elkaar dinsdag telefonisch gesproken over de Russische invasie van Oekraïne.

De houding van Turkije is glashelder: er moet een wapenstilstand komen en Ankara steunt de territoriale integriteit van Oekraïne.

Rutte verklaarde dat Turkije en Nederland “als NAVO-bondgenoten schouder aan schouder staan in onze scherpe veroordeling van de Russische invasie en de steun aan Oekraïne”.

Erdoğan benadrukte dat Turkije alles op alles zet voor een wapenstilstand tussen het binnengevallen Rusland en Oekraïne.

Nederland heeft Oekraïne recent voorzien van wapens en het Oekraïense leger maakt gebruik van de succesvolle Turkse strijddrones Bayraktar TB2’s, die inmiddels relatief veel Russisch oorlogsmaterieel hebben uitgeschakeld.

Turkije: nieuwe onderhandelingen morgen onwaarschijnlijk

Turkije verwacht niet dat morgen een tweede ronde van onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zal plaatsvinden. De Turkse regering zegt in contact te staan met beide onderhandelingsteams. ‘Ze zullen elkaar hoogstwaarschijnlijk woensdag niet ontmoeten’, zei de Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin tegen CNN Turk. ‘Het zal een paar dagen worden uitgesteld.’

Kalin voegde toe dat de eisen van Moskou ‘onrealistisch’ zijn, maar dat hij hoopt dat Poetin een einde zal maken aan de invasie. De Russische president heeft gezegd dat een vredesakkoord alleen mogelijk is als Oekraïne neutraal en ‘gedenazificeerd en gedemilitariseerd’ wordt. Ook eist hij dat Kiev formeel de Russische annexatie van de Krim erkent.

De Oekraïense president Zelenski zei vandaag dat Rusland moet stoppen met het bombarderen van Oekraïense steden voordat er betekenisvolle gesprekken over een staakt het vuren plaats kunnen vinden. ‘Het is noodzakelijk om op z’n minst te stoppen met de bombardementen’, zei Zelenski in een interview met CNN en Reuters.

Eerder vandaag berichtte het Russische persbureau TASS dat nieuwe onderhandelingen tussen Oekraïense en Russische delegaties voor morgen gepland staan. Maandag vonden de eerste gesprekken plaats tussen Kiev en Moskou, maar die hadden weinig resultaat. Na vijf uur praten gingen de partijen uit elkaar met de toezegging in de komende dagen verder te onderhandelen.

Bron: AA / © Turksemedia.nl

Vorig artikelDamla trots op moeder die onlangs haar allereerste diploma ooit behaalde op 56-jarige leeftijd
Volgend artikelTurkije versoepelt een hele reeks coronamaatregelen