Home Nieuws Binnenland Rutte vertrekt met tegenzin van Binnenhof: ‘Ik haat dat ik uit het...

Rutte vertrekt met tegenzin van Binnenhof: ‘Ik haat dat ik uit het Torentje weg moet’

,,Ik haat het, dat ik uit het Torentje weg moet”, dat zei demissionair premier Mark Rutte vanochtend bij de opening van de tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof. Hij roemde het als een ‘iconische plek’ en ‘de nationale huiskamer van Nederland’.

Rutte is deze ochtend in een opperbeste stemming en begroet in de zaal joviaal wat bekenden. Hij had vanochtend nog les gegeven aan leerlingen van het Johan de Witt college. De discussie ging over het sluiten van compromissen. ,,Dat moet in Nederland, je moet relaties goed houden”, had hij de leerlingen uitgelegd.

In het buitenland wordt er met verbazing naar onze politiek gekeken. Rutte herinnerde zich een bezoek van de Franse leider Macron aan het Torentje. ,,Je zag op zijn gezicht verbazing. Is dit alles of is er een deur naar de echte werkkamer. Het Binnenhof is macht op Nederlandse schaal.”

Maar vijf jaar, afgezet tegen achthon­derd jaar valt mee Mark Rutte

Rutte opent de tentoonstelling, in zijn eigen woorden, als ‘Hagenees, historicus en bewoner van het Binnenhof’. Volgens hem zijn dieptepunten in de geschiedenis de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt en de moord op de gebroeders de Witt. In zijn eigen geheugen gegrift staat ‘de couppoging’ van Jacobse en Van Es in 1981. ,,Ik herinner me het als de dag van gisteren.”

Wat is de demissonair premier het meeste bijgebleven van alle protesten? Daar hoeft Rutte niet lang over na te denken. ,,De klimaatmars van de jongeren. Een deel van hen eindigde bij de MacDonalds. Maar dat maakte de meeste indruk.” 

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de opening van de tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof in het Haags Historisch Museum
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de opening van de tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof in het Haags Historisch Museum © ANP

Hij had de tentoonstelling nog niet gezien, maar hoopt dat er oude films uit zijn jeugd draaien. ,,Bijvoorbeeld van Joop den Uyl die mopperend binnenkomt en om koffie vraagt.” Rutte onthult dat hij met zijn vriend Jort Kelder een ‘fetish’ heeft: het bekijken van films over de politiek van vroeger. Met tegenzin vertrekt hij uit het Torentje voor de renovatie. ,,Maar vijf jaar, afgezet tegen achthonderd jaar valt mee. Tijdens de verbouwing blijft het Binnenhof hier in beeld.” Hij roept alle Hagenaars op een bezoek te brengen aan de tentoonstelling.

Gouden Koets

De interactieve tentoonstelling geeft een beeld van wat ‘de meest symbolische plek van Nederland’ wordt genoemd. Het verhaal van het Binnenhof vanaf de13de eeuw, toen graven er hun machtscentrum van maakten, tot heden. Wat gebeurde er niet op deze plek? Massademonstraties met spandoeken, maar ook met koeien, er zijn mensen onthoofd en gruwelijkheden begaan in de Tweede Wereldoorlog. Maar er waren ook mooie dingen.

Op de tentoonstelling valt van alles te beleven. Hoe is het om in de Gouden Koets te zitten en welk paneel kan een alternatief zijn voor de omstreden slavernijbeeltenis? In een introductiefilm kijkt een fictief figuur terug op discussies van nu. Het museum hoopt bezoekers aan te zetten om na te denken over democratie door de eeuwen heen.

Vanaf zaterdag is Macht – 800 jaar Binnenhof voor iedereen geopend. De presentatie blijft staan zolang de verbouwing van het echte Binnenhof duurt, dus zeker 5,5 jaar.

klik en neem een kijkje