Home Nieuws Corona Sinds zomer 13 doodgeboortes in Randstad door coronabesmetting

Sinds zomer 13 doodgeboortes in Randstad door coronabesmetting

Bij vrouwen die tijdens een zwangerschap corona oplopen, kan het virus in zeldzame gevallen een baby in gevaar brengen. Sinds juli zijn er in de Randstad 13 doodgeboortes aan corona toe te schrijven, meldt de Volkskrant.

Eerder dit jaar bleek al uit onderzoek van het Erasmus MC dat er in zeldzame gevallen tijdens de zwangerschap een ontsteking kan ontstaan in de placenta

Gynaecoloog Sam Schoenmakers en zijn collega’s onderzochten aan het begin van dit jaar de placenta’s van 36 vrouwen die tijdens de eerste coronagolf – in 2020 – besmet raakten met corona.

Ontstekingen

Er bleken bij vijf placenta’s afwijkingen waarneembaar te zijn die nog niet eerder gezien waren. Er waren ontstekingen en beschadigingen, waardoor het transport van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby werd verhinderd. In vier van die vijf placenta’s werd het virus zelf aangetroffen.

Het blijkt een zeldzaamheid, maar de conclusie is dat corona kan leiden tot doodgeboorte. Uit de meeste onderzochte gevallen blijkt dat moeders alleen lichte coronaklachten hadden, zoals een snotneus.

Na deze eerste bevindingen zijn de onderzoekers vanaf juli dit jaar aan de slag gegaan met het onderzoeken van onverklaarbare doodgeboortes in de Randstad. Placenta’s werden onderzocht: er konden 13 doodgeboortes worden toegeschreven aan een coronabesmetting.

In deze gevallen werd het virus ook in de placentacellen gevonden. Een aantal vrouwen was er niet van op de hoogte dat ze het virus hadden opgelopen. Maar met een antistoffentest kon dit worden aangetoond.

Korte periode

Schoenmakers noemt het aantal in de Volkskrant ‘ongelooflijk veel’. “Er is geen andere infectieziekte die in zo’n korte periode zoveel sterfte bij ongeboren baby’s veroorzaakt in onze regio.”

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelEchtpaar uit quarantainehotel gevlucht en op Schiphol aangehouden
Volgend artikelQR-code vanaf morgen 1 jaar geldig in Nederland en in Europa 180 dagen