ALMELO – Goed nieuws voor de chronisch zieke Almeloër Gert-Jan van Duren, die vorige week op bed een rechtszaak bijwoonde tegen het UWV: hij krijgt een IVA-uitkering. De reguliere aanvraag is goedgekeurd. De rechter moet nog beslissen of ook de versnelde aanvraag wordt gehonoreerd.

Verbazing maar ook opluchting bij Van Duren en zijn juridisch adviseur John Eshuis. Plotseling gaat het UWV akkoord met de oorspronkelijke aanvraag, die geldt na 104 weken ziektewet. Dat betekent dat van Duren op basis van volledige arbeidsongeschiktheid met terugwerkende kracht tot juni 2020 krijgt uitbetaald. „Opeens dit besluit. Er zit zelfs geen medische rapportage bij. Ongelofelijk, dat is hoogst ongebruikelijk”, zegt Eshuis, die maar één conclusie kan trekken: „Dit komt door de publicitaire druk van de rechtszaak”.

Terugwerkende kracht

Van Duren lijdt aan een ernstige vorm van de vermoeidheidsziekte ME/CVS en kan alleen nog liggen. Hij werkt al drie jaar niet. Zijn werkgever, Stichting Carmel College, betaalt uit coulance zijn salaris door.  De rechtszaak gaat over de door het UWV afgewezen versnelde aanvraag voor een uitkering. De uitspraak volgt nog. De reguliere aanvraag is nu goedgekeurd.  Als de rechter Van Duren gelijk geeft in zijn strijd voor de vervroegde aanvraag gaat de terugwerkende kracht nog een jaar verder terug. 

Druk is eraf

Eshuis: „Het heeft wel heel lang geduurd maar we zijn blij dat de uitkering er nu komt. De grootste druk is eraf”. Het UWV gaat niet in op individuele dossiers maar benadrukt wel het verschil tussen de versnelde aanvraag, waarover de rechter zich buigt, en de nu goedgekeurde reguliere aanvraag.

Strenge beoordeling

Persvoorlichter Remco Icke: „De verkorte aanvraag is heel specifiek en wordt zeer streng beoordeeld. Het is een ingrijpende beslissing die op basis van hoge criteria wordt genomen. Het gaat om de vraag of herstel echt niet meer mogelijk is”. 

De veronderstelling dat de reguliere aanvraag is goedgekeurd onder druk van de met veel publiciteit omgeven rechtszaak wijst Icke van de hand: „Het is niet zo dat iemand opeens recht heeft op een uitkering omdat er een rechtszaak loopt.”

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelIstanbul mag in 2023 alsnog Champions League-finale organiseren
Volgend artikelGGD stopt in zes regio’s met reizigerstesten tot en met 19 juli