Home Nieuws Binnenland Tansu (29) wordt na 27 jaar uit woning gezet waar ze opgroeide:...

Tansu (29) wordt na 27 jaar uit woning gezet waar ze opgroeide: ‘Het is onmenselijk’

Tansu Sevilmis is ten einde raad. Met tranen in haar ogen heeft de 29-jarige Mijdrechtse de afgelopen dagen haar waardevolle spullen in dozen gedaan. Dinsdagochtend voor 12.00 uur moet ze na 27 jaar haar huurwoning in Mijdrecht uit zijn. ,,Het is onmenselijk.”

Tansu heeft de afgelopen dagen weinig geslapen, vertelt ze. ,,Ik leef met de dag.” De uitzichtloze situatie waarin ze zich bevindt, houdt haar dag en nacht bezig. Waar moet ze heen als ze dinsdagmiddag op straat staat? Ze heeft niemand die zich om haar bekommert, meldt ze. ,,Ik ben dan dakloos.”  

Opa en oma

Als de Mijdrechtse terugdenkt aan al het lief en leed dat ze samen met haar familie heeft gedeeld in haar woning aan de Prinses Marijkelaan, moet ze slikken. De herinneringen kwamen allemaal weer boven, omdat ze de afgelopen dagen noodgedwongen al haar spullen moest opruimen. Verhuurder GroenWest heeft de Mijdrechtse gesommeerd voor dinsdag 12.00 uur haar woning te verlaten. 

Tansu woont vanaf haar tweede jaar samen met haar zusje en haar ouders bij haar grootouders in de eengezinswoning aan de Prinses Marijkelaan. Ze weet niet beter dan dat dit haar huis is. Toen haar ouders na de scheiding vertrokken, bleef zij samen met haar zusje bij haar grootouders wonen. Haar oma overleed in 2007. Haar opa in 2018. Haar zusje ging samenwonen. Dus bleef Tansu alleen achter.

Medehuurder

Ze betaalde al die jaren netjes de huur. Desondanks kreeg ze van GroenWest te horen dat ze niet in de woning mocht blijven wonen. Ze heeft geen recht op het huis, omdat ze niet als medehuurder ingeschreven staat. Bovendien is het huis voor haar alleen te groot, aldus de corporatie. Tansu staat wel als woningzoekende ingeschreven, maar nog te kort om voor een andere woning in aanmerking te komen.  

Ik heb een eetstoor­nis. Daarvoor ben ik twee jaar behandeld, maar je komt hier nooit helemaal vanafTansu Sevilmis

Tansu stapte naar de rechter, maar ving bot. Juridisch heeft ze geen poot om op te staan, realiseert ook zij zich terdege. ,,Ik heb  gestreden en heb verloren. Maar ik ben toch ook een mens? Ze kunnen me toch niet zomaar de straat op sturen?” Ze wijst erop dat ze chronisch ziek is. ,,Ik heb een eetstoornis. Daarvoor ben ik twee jaar behandeld,  maar je komt hier nooit helemaal vanaf.”

De huurster verwijt GroenWest dat die haar ’onmenselijk’ behandelt. ,,Ik heb er geen woorden voor. Ik begrijp niet waarom ze me geen alternatief hebben geboden. Waarom zijn ze niet coulant en menselijk?” 

Afgewogen beslissing

Volgens GroenWest loopt de zaak tegen Tansu al enkele jaren. ,,In alle gevallen is GroenWest in het gelijk gesteld. Ook rechters kijken naar alle omstandigheden van de casus en beoordelen op basis daarvan en hebben geoordeeld dat zij de woning moet verlaten. Daarom voeren wij nu het vonnis uit”, aldus een woordvoerder.

Van woningcorporaties wordt verwacht dat de woonruimteverdeling op een eerlijke en rechtvaardige manier wordt uitgevoerd, benadrukt de woordvoerder. ,,Wij nemen onze rol en maatschappelijke taak om woningen eerlijk toe te wijzen zeer serieus. Wij gaan altijd met de betrokkene(n) in gesprek om alle feiten en omstandigheden van de situatie goed in beeld te hebben en nemen op basis daarvan een zorgvuldige en afgewogen beslissing.”

De corporatie heeft een maatschap­pe­lij­ke verantwoor­de­lijk­heid. Ze had kunnen kijken wat ze wel had kunnen doenMarcel Trip, Woonbond

Formeel

De Woonbond vindt het jammer dat GroenWest zich erg formeel opstelt door vast te houden aan de uitspraak van de rechtbank. ,,De corporatie heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze had kunnen kijken wat ze wel had kunnen doen. Ze hebben de ruimte haar een andere woning aan te bieden. Het is wel erg cru de huurster het huis uit te zetten”, reageert woordvoerder Marcel Trip.

Hij raadt huurders aan die lang samenwonen een medehuurschap te regelen. Hiermee voorkom je als huurder dat bij het wegvallen van een van de bewoners een medebewoner op straat komt te staan.

klik en neem een kijkje