De relatie tussen de Europese Unie en Turkije wordt slechter en slechter en dus richten de Turken zich op het oosten. China wil Turkije toelaten tot de Shanghai Samenwerkingsorganisatie, de SSO. Dat voorstel doen de Chinezen nadat Turkije heeft laten weten dit een goed alternatief te vinden voor het EU-lidmaatschap.

De belangrijkste leden van de SSO zijn China en Rusland. ‘Het past in het bredere beeld dat Turkije wegdrijft van Europa’, vertelt Rob de Wijk, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies. ‘De Turken zitten op ramkoers met de EU en de NAVO. Ze spelen hun eigen spel in het Midden-Oosten en Erdogan ontpopt zich als een autocraat. Dus is het heel logisch dat hij zich wil aansluiten bij andere autocratieën als China en Rusland.’

Gevolgen voor NAVO-lidmaatschap

Een mogelijke overstap kan volgens De Wijk ook gevolgen hebben voor het lidmaatschap van Turkije van de NAVO.

Mocht Turkije daadwerkelijk ook de NAVO de rug toe keren, dan betekent dit dat de EU geen grip meer heeft op de Turken. ‘Zo’n Turkije-deal kan dan vrij makkelijk worden afgeschoten door Turkije. Als ze zich helemaal afkeren van de EU, is er geen enkele reden om aan te nemen dat ze zich aan het akkoord zullen houden’, besluit De Wijk.

Heeft u tips, info of beelden? Mail dan naar info@turksomroep.nl. We zijn ook te bereiken via Facebook en Instagram.

Vorig artikelMondkapje verplicht vanaf 1 december
Volgend artikelAcht minderjarigen verdacht van mishandeling bij 'pedojacht' Goes